Prijedlog MIP-a / HDZ-ovcu Culeju ukidaju imunitet zbog ćiriličnih ploča, Ostojić i Kristić pod zaštitom

Image

Mandatno-imunitetno povjerenstvo se, naime, suglasilo da će nastaviti dosadašnju praksu po kojoj će imunitet skidati kad to traži DORH ili sud koji vodi postupak, ali ne i kad to traže privatni tužitelji

17.2.2016.
10:43
VOYO logo

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predložilo je u srijedu Hrvatskom saboru da skine zastupnički imunitet Stevi Culeju (HDZ), a da to ne učini zastupnicima SDP-a Ranku Ostojiću i Mosta Maru Kristiću.

Povjerenstvo se, naime, suglasilo da će nastaviti dosadašnju praksu po kojoj će imunitet skidati kad to traži DORH ili sud koji vodi postupak, ali ne i kad to traže privatni tužitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod privatnih tužbi uglavnom se radi o kaznenim djelima klevete i uvrede, pa se postupak može voditi i po isteku zastupničkog mandata jer ne nastupa zastara, objasnila je predsjednica MIP-a Margareta Mađerić (HDZ).

Vukovarski Općinski sud zatražio je da se Culeju skine imunitet kako bi se protiv njega nastavio postupak zbog kaznenog djela remećenja javnog reda i mira, odnosno izazivanja nereda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako na sjednici MIP-a to nije rečeno, radi se o djelu počinjenom u Vukovaru u rujnu 2013. za prosvjeda protiv postavljanja ćiriličnih ploča na državne institucije.

Culej je Hini objasnio kako je riječ o drugostupanjskom postupku na temelju njegove žalbe, pa mu je i osobno cilj da mu se skine imunitet kako bi sa sebe skinuo optužbe da je prosvjednike u Vukovaru poticao na nasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram se nevinim, ali neka sud kaže svoje, neka se dokaže što se tamo dogodilo, neka se vidi da je to montirani pravosudno-policijski proces od nekih aktera koji sjede ovdje", rekao je Culej novinarima u Saboru.

Nada se, kaže, da će slučaj biti rješen pozitivno, ne samo zbog njega, nego i svih branitelja koji su stradali u "slučaju vukovarske ćirilice". Culej tvrdi da nije pozivao na mržnju niti na uništavanje ploča, već je u Vukovaru "ghandijevski nastupio i ništa drugo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi MIP-a bez rasprave su se suglasili da Ostojiću i Kristiću ne treba skidati imunitet s obzirom da su to tražili privatni tužitelji Darko Antolić i Jozo Ostojić koji ih terete za kaznena djela dogovaranja, zločinačkog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kaznenog djela prijetnje.

U Ostojićevu slučaju kaznena je prijava odbačena rješenjem USKOK-a, no Antolić je progon preuzeo kao privatni tužitelj. Isto je, u slučaju Mara Kristića, postupio Jozo Ostojić, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacilo kaznenu prijavu protiv Kristića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo