HDZ-ovci kao Jehovini svjedoci

"Dobar dan. Možemo li razgovarati? Smatrate li da bi svijet mogao biti bolje mjesto? Jeste li razmišljali o spasu Vaše duše? Izvolite naš program.

5.11.2011.
15:18
VOYO logo

HDZ kreće u borbu - "pofajtat" će se, rekao je potpredsjednik te stranke Darko Milinović, za svaku županiju, za svaki grad, za svaku općinu, za svaku ulicu. "Ući ćemo u svaki stan i svaku kuću i obrazlagati kako ćemo pobijediti na idućim izborima", kazao je. Bravo za natjecateljski duh, ali na kakvu će reakciju naići HDZ-ovci kad navale na vrata poput Jehovinih svjedoka?

"Dobar dan. Možemo li razgovarati? Smatrate li da bi svijet mogao biti bolje mjesto? Jeste li razmišljali o spasu Vaše duše? Izvolite naš program. Raj na Zemlji je moguć ako zaokružite listu nositeljice Jadranke Kosor..." Najavu HDZ-ove taktike "Prsima na vrata" najbolje je, držim, komentirala jedna moja prijateljica: "U moju kuću bez sudskog naloga nećete".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako je suditi po posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, na kucanja HDZ-ovaca većina će vratiju također ostati neotvorena.

Sumnja

"Predsjedništvo HDZ-a izražava žaljenje što postoji sumnja da su se pojedinci iz redova stranke ogriješili o zakone", stoji u priopćenju koje je odaslano nakon sjednice najvišeg tijela još uvijek vladajuće stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sad, žali li HDZ zbog toga što su neki krali pa su zbog toga pod sumnjom ili pak žali što se u njih sumnja, odnosno žali što su uhvaćeni?

Ma, nema sumnje kad je HDZ u pitanju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ja, Mate je"

Napokon je započelo suđenje Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo, uzimanje provizije u iznosu od 3,6 milijuna kuna za kredit hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova za kupovinu veleposlanstava davne 1994. godine. Zanimljivo je kako je Sanaderov tlak ovaj tjedan uredan, kako nema ni traga prošlotjednom skrušenom pacijentu Ivi odjevenom u pulover, kojeg su takoreći na prevaru umjesto u bolnicu odveli na sud. Dr. Ivo je onakav kakav ga pamtimo iz premijerskih dana. Nije heroj, ali je zasluženo pukovnik. I što je pukovnik imao reći u svoju obranu? "Nisam ja, Mate je..."

Inače, ova prva optužnica protiv Sanadera je nevjerojatno rijetka optužnica za ratno profiterstvo u Hrvatskoj i mnogi se, a osobito obrana, pitaju kako je moguće počiniti ratno profiterstvo tako daleko od fronta. A zašto bi ratno profiterstvo bilo isključivo prodaja oružja, hrane ili čarapa za vojsku? Što je, ako nije ratno profiterstvo uzeti proviziju za kredit koji ratom poharana država teškom mukom dobiva jer joj je ekonomija uništena, a bankarski sustav od kojeg bi posudila ne postoji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je suprotno od antifašist?

Angažiranje specijalaca na hapšenju 91-godišnjeg partizana najveće je priznanje koje su stari pripadnici Narodnooslobodilačke vojske mogli dobiti. Opasni su čak i kad su nemoćni, valjda. Šalu na stranu, takvo pokazivanje mišića prilikom prvog hapšenja jednog antifašističkog borca u Europi nakon 1945. godine, priznanje je i pravih namjera koje stoje iza istrage zločina koje su počinili partizani – riječ je isključivo o ambiciji aktualnog ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka kojoj su prvi Tuđmanov ministar unutarnjih poslova, Josip Boljkovac i sve žrtve ubijene poslije rata, samo sredstvo za ostvarenje cilja.

Obrazloženje da je korištenje specijalaca uvjetovano težinom kaznenog djela samo pokazuje da se policija koristi pravilnicima umjesto zdravim razumom, a Karamarkovo uvjeravanje kako ga u istragama ubojstava civila nakon rata vodi isključivo briga za dobro ime antifašizma koji su takva djela kompromitirala je zbilja fantastično cinično, s obzirom da se radi o čovjeku koji je kazao da bi ga uvrijedilo da ga netko nazove antifašistom. Kao da bi se netko uopće mogao tako jako zabuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od demokracije

Zanimljivo je kako je valjda najveće dostignuće demokracije, referendum, tako strašno uplašio uzorne, razvijene europske demokratske(?) zemlje. Građani Grčke doista bi na referendumu na kojem su trebali odlučiti o tome hoće li prihvatiti restrikcije koje im EU nameće u zamjenu za njihovo "spašavanje", bili nepredvidivi, njihova odluka mogla bi zajedničku valutu euro, pa čak i čitavu ideju ujedinjene Europe baciti u krizu iz koje se možda i ne bi oporavili, ali nemaju li oni pravo sami odlučiti? Očito ne. Bankari ne riskiraju. Osim kad se igraju s tuđom lovom, kad kupuju obveznice, nenaplative dugove, hipoteke i razne "derivate"...

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču