HDZ-ovci GLASUJU ZA PLENKOVIĆA: Pogledajte kako izgleda glasački listić sa samo jednim imenom kandidata

Image

Članovi HDZ-a trebali bi potvrditi izbor jedinog kandidata koji im je ponuđen, nakon što je bivši predsjednik dao ostavu prisnut aferama i političkim neuspjehom.

17.7.2016.
11:28
VOYO logo

Izbori za predsjednika HDZ-a u tijeku su od jutros u osam sati kada su članovi HDZ-a mogli izaći na birališta te odlučiti hoće li dati svoj glas jedinom kandidatu, europarlamentarcu Andreju Plenkoviću.

Izbori se održavaju po principu "jedan član - jedan glas", a do 19 sati glasovati ima pravo oko 220.000 članova HDZ-a. Plenković očekuje podršku kako bi na funkciji predsjednika zamijenio Tomislava Karamarka koji je 21. lipnja nakon što nije oformio novu saborsku većinu, te pritisnut aferom Konzultantica dao ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Odlaskom Karamarka otvara se prostor za proeuropski HDZ, ocjenjuju analitičari

Izbori nakon tri mjeseca

I Karamarko je bio jedini kandidat za predsjednika na izborima što su održani 17. travanja. Sada, točno tri mjeseca kasnije, HDZ formalno bira novog predsjednika.

Plenković je u roku propisanom statutom stranke prikupilo i predao 35 tisuća potpisa članova koji su ga podržali, a u kratkoj kampanji što ju je vodio unatoč činjenici da nije imao protukandidata, obećao je dosljednost politike HDZ-a, te vraćanje povjerenja birača, kao preduvjet za predstojećim parlamentranim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EUROPARLAMENTARAC ANDREJ PLENKOVIĆ POTVRDIO: /

'Ako izbori budu raspisani, kandidirat ću se za predsjednika HDZ-a!'

Image
EUROPARLAMENTARAC ANDREJ PLENKOVIĆ POTVRDIO: /

'Ako izbori budu raspisani, kandidirat ću se za predsjednika HDZ-a!'

Plenković je podsjetio kako su unutarstranački izbori bitni za jačanje legitimiteta novog predsjednika HDZ-a - na unutarnjem planu u stranci, ali jednako tako i prema vani. Taj legitimitet je potreban kako se se s punom potporom članova HDZ-a stranka mogla voditi u prijevremene izbore.

Tko sve bira predsjednika HDZ-a?

Pravo glasa na izborima u HDZ-u imaju svi punoljetni članovi. U Hrvatskoj ih je 204.192, a u kordinacijama HDZ-a u inozemstvu 2.944. Propisnikom o provođenju unutarstranačkih izbora i izboru tijela i dužnosnika HDZ predviđena mogućnost da svaki od kandidata za predsjednika HDZ-a može u biračke odbore te općinska, gradska, područna, županijska i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba imenovati po jednog svog predstavnika koji imaju sva prava i dužnosti člana biračkog odbora odnosno izbornog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image
Image

Na prošlim izborima Karamarko je dobio potporu nešto više od 90 tisuće članova, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će ih dobiti Plenković koji je izrazio žaljenje što nije imao protukandidate, jer bi to potvrdilo demokratičnost stranke.

Glasačka mjesta ostat će otvorena do 19 sati, a oko 22 sata, kako je najavljeno iz HDZ-a, očekuje se obraćanje novog predsjednika koji će dobiti četverogodišnji mandat na čelu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo