HDZ-ovci dernečili na naš račun

Članovi bakarskoga HDZ-a su početkom srpnja ove godine išli na izlet brodom Vila Velebita Pomorske škole Bakar o trošku Grada Bakra.

20.10.2011.
9:13
VOYO logo

Dobro upućeni kažu da se na brodu, predviđenom za obuku budućih pomoraca, odigravao pravi "dernek". No, to nije toliki problem koliko je problematična činjenica da su korištenje broda za privatnu zabavu gradonačelnika Tomislava Klarića i njegovih stranačkih kolega platili porezni obveznici.

Pomorska škola, naime, ima običaj davati svoj brod na korištenje organizacijama koje im pomažu u njegovom održavanju, ako one iskažu potrebu. Dva su uvjeta koja organizacije moraju ispuniti da bi dobile brod: donirati nešto školi, pri čemu vrijednost donacije nije određena, i platiti gorivo koje je potrebno za pogon broda taj dan. Bakarski HDZ nije ispunio ni jedan od tih uvjeta, ali je svejedno dobio brod na korištenje za svoj izlet. Gorivo nije plaćeno, a donacijom koja je osnovni uvjet za dobivanje broda na korištenje smatrana je redovita godišnja dotacija iz proračuna Grada Bakra, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donirana užad

U brodskom dnevniku koji vodi Pomorska škola Bakar stoji da je 10. srpnja 2011., ploveći na relaciji Bakar – Vrbnik – Bakar, Vilu Velebita koristila "organizacija gradonačelnika Grada Bakra Tomislava Klarića sa strankom HDZ". Ispod te rečenice stoji obrazloženje razloga zbog kojega su Klarić i HDZ dobili brod: "Donacija užadi za privez-odvoz broda." Užad je očito plaćena novcem Grada Bakra, a ne bakarskog HDZ-a, što je potvrdio i ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš. On nije bio raspoložen za davanje izjava, ali je na upit "što je donirao HDZ" kratko rekao da "nije to bio HDZ, nego Grad Bakar". Od daljnjih pitanja se ogradio rekavši da se bolje obratiti Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i sport Primorsko-goranske županije.

Za slučaj se zainteresirala i Primorsko-goranska županija, kojoj je Pomorska škola Bakar poslala očitovanje o korištenju broda Vila Velebita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupo održavanje

Održavanje broda iziskuje značajna materijalna sredstva, od kojih troškove redovnog godišnjeg dokovanja broda osigurava upravo naš osnivač Primorsko-goranska županija. U očuvanju broda povremeno nam pomažu i neke tvrtke iz privrede, pojedine jedinice lokalne samouprave i uprave te neke ustanove. Grad Bakar nam svake godine pomaže u nabavci materijala za održavanje broda. Kako bismo se zahvalili na donaciji, škola ima običaj omogućiti donatoru izlet školskim brodom u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva, s time da se financira samo trošak goriva koje je potrebno za pogon broda taj dan", stoji u očitovanju koje je potpisao ravnatelj Papeš i koje nedvojbeno potvrđuje koji su uvjeti za davanje broda na korištenje.

Budući da u brodskom dnevniku uz HDZ-ov izlet ne stoji "financirano gorivo za brod", kao što stoji za neke druge slučajeve korištenja broda, nego samo spomenuta napomena o učinjenoj donaciji koja potječe iz Grada Bakra, očito je da je HDZ dobio brod suprotno svim pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201110190341006 arti-201110190034006 arti-201110191032006 arti-201110190643006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo