HDZ-OVAC KOJI RADI ŠTO HOĆE: Došao iz JNA, postao najveći Hrvat, a sad je s nacističkom ikonografijom ušetao u Sabor. A Plenković? Gleda i šuti

Image
Foto: Pixsell

Nakon što je saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej u Saboru pokazivao fotografiju na kojoj neonacist gazi jugoslavensku zastavu, postavlja se pitanje: kako on može raditi što hoće?

6.2.2020.
14:09
Pixsell
VOYO logo

U svakom mandatu ima tih HDZ-ovih saborskih zastupnika čija se svrha postojanja svodi tek na kotačić u glasačkoj mašineriji, bezlični su i široj javnosti gotovo posve nepoznati, a sve dok su poslušni, politički opstanak nije im upitan. Poslušnost i privrženost politici Andreja Plenkovića očekuje se i od utjecajnijih stranačkih parlamentaraca - skretanje s vođinog puta tolerira se samo u kontekstu unutarstranačkih izbora. Međutim, u Saboru od 2015. godine sjedi HDZ-ovac koji doslovno može nekažnjeno raditi što god mu padne na pamet, a takvog u 30 godina državnosti još nismo imali.

Riječ je o Stevi Culeju, zastupniku slavonske V. izborne jedinice, članu triju saborskih odbora: za obranu, veterane i pravosuđe, koji se ističe po šovinističkim ispadima i groznim uvredama neistomišljenika, kako u realnom tako i u virtualnom političkom životu. Iako je do posljednjeg trenutka radio za Jugoslavensku narodnu armiju, Culej se, baš kao i svaki pravi konvertit, danas predstavlja kao "veliki Hrvat", domoljub koji mrzi sve jugoslavensko i voli ustaški pozdrav "Za dom spremni". Omiljena meta su mu pripadnici nacionalnih manjina i tzv. komunjare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupniku Željku Jovanoviću poručivao je da ode "tamo odakle je došao", vrijeđao zastupnika Roma Veljka Kajtazija, za novinara Express.hr-a Raifa Okića, koji je otkrio kako je Culej milijunaš koji u vlasništvu drži pola Jarmine, ustvrdio je da je "glupan s penkalom" i da se ponaša kao "crvene barabe".

Javnosti je najpoznatiji po fizičkom napadu na Ivana Pernara: "Jesam ja krvave gaće na Velebitu nosio zbog tebe, balavac", vikao je nakon jednog od Pernarovih performansa, a potom ga i fizički napao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neonacistička ikonografija ušetala u Sabor

Malo tko se poput Steve Culeja trudi zadržati pozornost javnosti na svom "političkom djelovanju" pa se ovih dana u saborskim klupama požurio promovirati fotografiju na kojoj neonacist gazi jugoslavensku zastavu. Culej je iskoristio detalj s fotografije iz 2010. na kojoj HČSP-ov skinhed (pripadnik supkulturne skupine karakteristične po agresivnosti, rasizmu i šovinizmu; raspoznaju se po izbrijanim glavama i paravojnim uniformama) čizmom s bijelim vezicama gazi pokidanu zastavu SFRJ.

Bio je to njegov doprinos suludoj hajci koja se digla zbog prigodnog povijesnog pregleda država u kojima je Rijeka, Europska prijestolnica kulture 2020., živjela proteklih stotinjak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Stevo Culej s fotografijom neonacističke čizme u Saboru

Da, Rijeka je, kao i ostatak Hrvatske od 1945. do 1990., bila dio Jugoslavije; zahvaljujući jugoslavenskoj armiji i partizanima Rijeka je danas hrvatski, a ne talijanski grad i to je nepobitna činjenica. Baš kao što je nepobitna činjenica da Europski sud za ljudska prava nije zabranio crvenu petokraku. Baš kao što je nepobitna činjenica da je Stevo Culej prije nego će postati hrvatski branitelj radio za Jugoslavensku narodnu armiju. Možda mu baš zato danas i smeta "jugopetokraka". Taj simbol uglavnom ne mogu podnijeti oni koji se ne mogu pomiriti s vlastitom prošlošću.

Zahvaljujući Culeju u Saboru prvi put bilježimo promociju neonacističke simbolike i supkulture, ali to uopće ne izaziva reakcije stranačkih sudrugova, a bogme ni stranačkog šefa Plenkovića koji je ovih dan prigodno i krajnje licemjerno obilježavao strahote Holokausta bez spomena ustaških zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna mrlja na Plenkovićevu obrazu

Na sve Culejeve šovinističke ispade Plenković i viđeniji HDZ-ovci reagiraju kao da je riječ o bezazlenim šalama, a ne o promociji fašizma. Culej nije kažnjen ni za jednu od svinjarija koje je počinio, nije kažnjen čak ni zbog izbornog pretrčavanja u tabor Miroslava Škore i ostavljanja Kolinde Grabar Kitarović na cjedilu usred predsjedničke utrke. Vratio se kasnije u stranački tabor bivše predsjednice, a iz njezine reakcije na fotografijama kojima je popraćeno požeško ispijanje kave s Culejem, nisu se mogle iščitati ljutnja i zamjeranje već samo zabrinutost i strah.

Kako to da Culej može i smije sve što drugi HDZ-ovci ne mogu? Govori li Culej ono što zapravo većina u HDZ-u misli? Zna li Culej nešto čega se boje viđeniji HDZ-ovci? Zašto Culej budi strah? Zastupa li Culej HDZ-ove politike koje se uglavnom ne usude javno zagovarati kako ne bi narušili "europejstvo" Andreja Plenkovića? I kako se netko tko poput Plenkovića (navodno) zagovara europsko bratstvo i jedinstvo može nasmijano praviti blesav dok mu stranku u parlamentu zastupa i dokazani šovinist?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će dalje teći razvoj političke karijere Steve Culeja tek ćemo vidjeti, ali bilježimo kako je u ovom trenutku moćni Culej crna mrlja na Plenkovićevu obrazu i jasan pokazatelj kako između njega i onih koji mu žele preoteti stranačko žezlo nema ama baš nikakve suštinske razlike.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo