HDZ napustio sabornicu: / To je bahatost, birtijaška politika i prepotencija

HDZ je na konferenciji za medije pokušao objasniti zašto su napustili sabornicu. Ustraju u tome da je Vlada prekršila proceduru jer nije raspravljala o oporbenim amandmanima na proračun.

4.12.2012.
13:46
VOYO logo

''To je bahatost, birtijaška politika, prepotencija, nebriga za građane. Da se to radi lijevom rukom, praktički ne pročitavši, praktički prepuštajući ministrima samovolju oko tih amandmana, da se vodi jedna birtijaška politika i da se Vlada vodi na birtijaški način, to je nedopustivo. Rekao bih da je ovo točka na 'i'. Bojim se da ne bude još kakva točka na 'i' jednogodišnjeg rada i stila verificirano upravo ovakvim potezom Vlade, verificiranog stila rada. Jedna prepotencija, jedna površnost i jedna nebriga za građane i za sve ono što su realni problemi'', rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je prozvao predsjednika Sabora Josipa Leku.

''Ne može on biti sitniji asistent, loš asistent, statist u čitavoj toj priči, u toj komediji koju nam proizvodi Vlada u Parlamentu. I danas na jedan nemušti način, on koji je na čelu zakonodavnog tijela, on na čelu Parlamenta danas ne želi zaštiti proceduru, 'ajmo to blago reći, ne želi zaštiti interese građana nego svoje partije, to je nedopustivo'', poručio je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Šuker kazao je da se u njegovih osam proračuna uvijek na Vladi raspravljalo o amandmanima.

''Vrlo je interesantno da je ministar Slavko Linić nakon moje intervencije vrlo sigurno rekao da je Vlada raspravljala i o amandmanima oporbe i svi su amandmani odbijeni. Kasnije u dva javljanja vidjet ćete puno kontradiktornosti i nesigurnosti u izjavi ministra. Dakle, definitivno je da Vlada o amandmanima nije raspravljala, definitivno je da je predsjednik Sabora ponizio Sabor, ponizio je zastupnike, samim time i građane Republike Hrvatske, sa pristajanjem da se raspravlja o amandmani bez uobičajene procedure, koje je na kraju krajeva, Vlada uredila svojim Poslovnikom. To je razlog zašto smo mi kao zastupnici Hrvatske demokratske zajednice napustili ovu sjednicu'', istaknuo je Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponašanje HDZ-a pokazuje čudnu politiku stvaranja ekscesa

Nije dugo trebalo čekati na odgovor ministra finacija Slavka Linića HDZ-ovcima.

''Poslovnik Vlade je promijenjen'', kaže Linić. Objašnjava da je Vlada u četvrtak raspravljala o oporbenim amandmanima što dokazuje činjenica da su dijelovi nekih ugrađeni u Vladine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ponašanje HDZ-a samo pokazuje, ja bih rekao neku čudnu politiku stvaranja ekscesa, neke njihove čudne istine i dapače, ljudi koji su uvijek prihvaćali amandmane bez odluke Vlade, sada prigovaraju Vladi koja je mijenjala Poslovnik i praksu i u biti nitko od nas više ne donosi nikakve odluke o prihvaćanju i odbijanju bez da o tome donosi Vlada. Prema tome, sjednica Vlade je održana u četvrtak i zato imamo rezultat Vladine amandmane koji su rezultat i rasprave i promjena originalnog prijedloga Vlade koji je uslijedio nakon takvih i rasprava i amandmana'', istaknuo je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo