lalovac za rtl direkt / 'HDZ je 2011. uveo krizni porez i uzeo građanima tri milijarde kuna, mi smo im rasterećenjem vratili dvije'

Ministar financija Boris Lalovac najavio je daljnje smanjenje poreza na dohodak, što bi izravno na rastu plaća trebalo osjetiti milijun i nešto zaposlenih

29.6.2015.
22:41
VOYO logo

HDZ je konačno napisao svoj gospodarski program, stranački eksperti i konzultanti iz njemačkog IFO instituta predstavili su ga predsjedništvu stranke, ali njegovi detalji za javnost i dalje ostaju misterija. Suština onoga što su danas predstavili jest da žele smanjiti PDV i povećati BDP.

Na ove najave iz HDZ-a, odgovorio je ministar financija Boris Lalovac. U razgovoru s Hrvojem Krešićem umjesto smanjenja PDV-a najavio je daljnje smanjenje poreza na dohodak,  što bi izravno na rastu plaća trebalo osjetiti milijun i nešto zaposlenih, osobito srednji sloj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što donosi gospodarski program HDZ-a iz vaše perspektive?

HDZ-ov program nažalost ne donosi ništa, sve je to vrlo šturo. Razlika između onoga što mi provodimo i njihovog gospodarskog programa su vrlo velike. Samo za tri područja, vezano npr. za švicarski franak, nisu djelovali kada su trebali djelovati. Znači 2011. godine i prije, kada se dogodio veliki udar na tržištu 'švicarca'. Nisu napravili nikakav dogovor s bankama, jednostavno su napustili stol. Mi smo dva puta djelovali, za smanjenje kamatne stope i za zamrzavanje tečaja. Imamo i treće rješenje, vrlo brzo ćemo izaći s njim. Ono govore kako će rješavati švicarski franak, mi ga rješavamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče porezne politike, oni su 2011. godine uveli krizni porez, uzeli građanima tri milijarde kuna, mi smo rasterećenjem porezima vratili dvije milijarde kuna građanima.

Najavili ste dodatno rasterećenje plaća. Kada i koliko konkretno? Što će to značiti za građane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moja ideja je da su plaće u Hrvatskoj preopterećene, što se tiče porezne politike. Ja se nadam da će uži kabinet, odnosno i premijer sa koalicijskim partnerima, nastaviti s onim što sam ja predlagao. Morat ćete mi dati malo vremena da usuglasimo hoće li to biti potpuno ukidanje ili ponovno pomicanje poreznih razreda.

Jeste li si postavili nekakav rok, 1.1.2016.?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako to mora biti u 2016. godini. Ja se nadam da će ova vlada dobiti mandat, ali se nadam da bilo koja vlada neće više moći zaustaviti neke stvari koje smo počeli i da će se birnuti o dohotku svakog građana jer mislim da je to centralno pitanje ekonomije.

Cijeli intervju s ministrom financija pogledajte u VIDEO PRILOGU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike