detaljna analiza / HDZ ima dovoljno i bez Mosta: gubi li Petrov priliku zadržati gospodarstvo i kontrolu nad INA-om?

Most je stranka koja bi mogla pretrpjeti najveću Beljkovim manevrom . Koliko je sada komotnija pozicija HDZ-a pojasnit će nam Damira Gregoret

21.9.2016.
18:59
VOYO logo

Je li prerano zaključiti da HDZ već sada ima većinu i bez Mosta? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo HSS-a i Krešo Beljak sinoćnjom odlukom o davanju podrške HDZ-u i Andreju Plenkoviću iznenadili su mnoge. Pogotovo kada se uzme u obzir da je HSS došao da pet saborskih mandata na listi Narodne koalicije. 

Kakve su sada šanse MOST-a, i koji bi mogao biti HDZ-ov sljedeći potez, analizirala je RTL-ova reporterka Damira Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljakov manevar svakako slabi pregovaračku poziciju MOST-a.

Image
Foto: Vijesti.hr

Analiza postizbornih pregovora

Matematički sada HDZ bez MOST-a zaista može elegantno složiti vladu. Uz osvojen 61 mandat, s HSS-ovih 5-ero zastupnika imaju 66, a uz 8 manjinaca s kojima sutra imaju zakazane pregovore i sa samo dvoje zastupnika iz Bandićeve koalicije ukupno mogu imati za većinu potrebnih 76 ruku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u Sabor stiže i 9-ero zastupnika HNS-a, Jedina opcija, koalicija oko Živog zida je pala na 7 mandata, ne zna se gdje će na kraju odbjegli Hrvoje Runtić, a pitanje je hoće li se odvojiti i Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, kao ni hoće li ih podržati HDSSB-ov Branimir Glavaš - sve su to i dodatni mogući potencijalni partneri HDZ-a.

Image
Foto: Vijesti.hr

Analiza postizbornih pregovora

Iz HDZ-a uvjeravaju da žele nastaviti pregovore s MOST-om. Računica je tada čišća, a podrška dosta šira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz 61 HDZ-ov mandat, s MOST-ovih 13 već su na 74. S HSS-om penju se na 79, a s manjincima na čak 87 - debelo iznad potrebnih 76. Uz to je realno računati i na dodatno dvoje iz Bandićeve koalicije tako da bi ovo ipak bila stabilnija varijanta i uvjerljiviji jamac da nova postava u Banskim dvorima odradi cijeli četverogodišnji mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo