Donosimo cijelu listu kandidata / HDZ i SDP postigli dogovor o imenovanju 10 ustavnih sudaca!

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

O ovom bi dogovoru Sabor mogao odlučiti u petak, doznaje se neslužbeno među članovima Odbora za Ustav

2.6.2016.
19:34
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Dvije najveće političke stranke HDZ i SDP su se dogovorile: imaju listu od 10 kandidata za nove suce Ustavnog suda oko kojih u Saboru ne bi smjelo biti problema kod izglasavanja.

Riječ je o već poznatim imenima osim jedne osobe koja je SDP-u bila sporna, a to je dosadašnji sudac Ustavnog suda Marko Babić. HDZ je, kako doznajemo iz izvora iz dva izvora bliska objema strankama, odustao od Babića kao kandidata te predložio Maria Jelušića – također aktualnog suca Ustavnog suda. Jelušić je slovio kao kandidat i prije dva dana, no HDZ se jučer, u posljednji tren, predomislio i predložio Babića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Babić je SDP-u bio sporan zbog poreznog duga od 270.000 kuna iz 2006. godine dok je još bio odvjetnik u Vinkovcima. Porezna uprava nije činila ništa protiv Babića koji je u međuvremenu postao ustavni sudac pa mu je dug 'oprošten' ulaskom u zastaru.

Donosimo cijelu listu kandidata za Ustavni sud kojima za odabir treba najmanje 101 glas saborskih zastupnika, odnosno dvotrećinska većina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo iz izvora bliskih strankama, u kvotu HDZ-a ulaze: dvoje dosadašnjih ustavnih sudaca Mario JelušićSnježana Bagić; saborski zastupnik Davorin Mlakar, sudac Vrhovnog suda Branko Brkić te odvjetnik Miroslav Šumanović.

U SDP-ovoj kvoti: Josip Leko i Ingrid Antičević Marinović, predsjednik zagrebačkog Upravnog suda - Andrej Abramović te odvjetnici Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo