KRAJ POVJERENSTVA / HDZ došao na svoje: sljedeći tjedan ukidaju saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor

Čim DORH-ova istraga protiv Todorića i ostalih sljedećeg tjedna postane pravomoćna, HDZ i HNS tumače da se Sabor više ne smije baviti Agrokorom, a oporba tvrdi da HDZ želi sakriti svoju mutnu povijest

19.11.2017.
18:36
VOYO logo

Mesić, Manolić, Gregurić, Škegro i Rohatinski imali su što za reći o nastanku Agrokora, ali HDZ više ne želi slušati. Sljedeći tjedan DORH-ova istraga o Agrokoru mogla bi postati pravomoćna, a tada će se HDZ i HNS pozvati na Zakon o povjerenstvima kako bi zaustavili nova svjedočenja.

"Ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono će odmah prestati s radom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HDZ-a danas nisu htjeli pred kamere, ali HNS potvrđuje da je ukidanje povjerenstva gotovo sigurno. "Može, naravno prestati kad se ispune zakonske pretpostavke, jedna od njih je da se donese rješenje o istrazi pa će se po sili zakona to dogoditi", tvrdi Stjepan Ćuraj, saborski zastupnik iz redova HNS-a.

Oporba tvrdi: povjerenstvo se ukida jer se HDZ boji istine. "Ja mislim da su oni sada u strahu kako će se dalje razvijati priča i, koliko imam informacije, namjeravaju i cijeli proces bi trebao biti zaključen idući tjedan a mi ćemo se boriti da se to ne dogodi. Narod zaslužuje znati što se događalo - ne samo s Agrokorom - nego na koji je način Hrvatska opljačkana", tvrdi Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH se bavi financijskim izvješćima, a povjerenstvo nastankom Agrokora tako da, tvrdi Gordan Maras, nema razloga da se povjerenstvo ugasi. "Ne smije biti inters HDZ-a da sakrije stvari, da se zaštiti HDZ, Plenković, Dalić, Ramljak viši od interesa da hrvatski građani dobiju istinu oko Agrokora za ono za što se od početka zalažemo", kazao je Maras.

Ako HDZ ugasi povjerenstvo, Ivan Lovrinović će tražiti takozvani kreativni bojkot. "Da nastavimo raditi, da u vijećnici nastavimo s istragom i razmatramo najvažnije probleme hrvatskog društva", kazao je Lovrinović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo i DORH istražuju sasvim različite stvari. Potvrdio je to i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan koji je nekoliko puta naglasio da im povjerenstvo ne smeta.

"Naravno da ne smeta jer ovo što gledam sada u istražnom povjerenstvu je daleko od onoga s čime se mi bavimo", kazao je Cvitan početkom studenog. Ipak - naglasio je Cvitan - zakone o radu povjerenstva ne tumači on nego saborska većina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se ne smijemo tu igrati, tu su investitori i deseci tisuća radnih mjesta, mislim da je tema Agrokora daleko od gotove i  mislim da jednom kad sve završi sve to treba istražiti, ali sada dok traje istraga tu treba biti više štete nego koristi", tvrdi Ćuraj. 

Čini se da ipak nećemo čuti što o Agrokoru znaju Vladimir Šeks, Božo Prka, Franjo Luković, Nikica Valentić i drugi moćni akteri devedesetih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo