HDZ 1990. POZDRAVLJA DOGOVOR SRBA I BOŠNJAKA S ČOVIĆEM: / 'To je prvi korak prema ustavnim promjenama u BiH'

Image
Foto: Dejan Moconja/VLM/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a 1990.

11.8.2019.
20:42
Dejan Moconja/VLM/PIXSELL
VOYO logo

U pisanoj izjavi koju su u nedjelju objavili iz HNS-a Cvitanović je ocijenio "prevažnim pristupiti uspostavi vlasti izbornih pobjednika konstitutivnih naroda u BiH", sukladno zakonima i ustavu u dogovorenom roku od 30 dana.

On je komentirajući postignuti dogovor čelnika najvećih nacionalnih stranaka HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDA Bakira Izetbegovića i SNSD-a Milorada Dodika pozdravio kompromis oko ključnih političkih pitanja, što po Cvitanoviću stabilizira unutarnje prilike i otvara perspektivu k članstvu u Europskoj uniji. Nakon sporazuma, uspostavu vlasti ponovno je problematizirao bošnjački čelnik Izetbegović navodeći kako Vijeće ministara neće biti ustrojeno ako se ne pošalje dokument Godišnji nacionalni program (ANP) koji definira reforme i suradnju s NATO-om, čemu se protivi Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi korak prema ustavnim promjenama

Cvitanović se u izjavi zauzeo za izmjenu izbornoga zakona u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH kojom se inzistira na izboru legitimnih političkih predstavnika triju naroda u gornji nacionalni Dom naroda. Pozdravio je činjenicu što se kroz potpisana načela o uspostavi vlasti pozvalo na provedbu svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na izborni zakon u BiH. Po njemu izmjene izbornog zakona samo su korak do promjene Ustava zemlje čime bi Hrvati trebali ostvariti punu jednakopravnost.

"Ostat ćemo ustrajni u zastupanju svojih stavova, a posebno u procesu ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH", naglasio je Cvitanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo