vlada vs. hollywood / HBO odustaje od snimanja u Hrvatskoj ako im se ne isplate poticaji

Image

HBO traži garanciju kako će im taj iznos biti isplaćen ili će odustati od snimanja u Hrvatskoj.

19.7.2012.
8:55
VOYO logo

Iako je HBO već najavio snimanje treće sezone megapopularnog serijala Igra prijestolja u Dubrovniku, to je dovedeno u pitanje jer u proračun Ministarstva kulture nije uvršten iznos od četiri milijuna kuna koliko bi ekipi trebalo biti vraćeno u ime poticaja na uložene troškove.

Naime, HBO traži garanciju kako će im taj iznos biti isplaćen ili će odustati od snimanja u Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.

"Ne znam zašto ministrica Andrea Zlatar nije rezervirala sredstva za tu namjenu. Nekoliko sam je puta na to upozorio", kazao je bivši ministar kulture Jasen Mesić.

Međutim, ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, obećao je naći sredstva za ovaj projekt i tako izbjeći blamažu svjetskih razmjera.

"Ako to ne riješimo, ispast ćemo neozbiljni. Ta serija donosi nam neki novac, a znači nam puno i za reklamu naše zemlje", kazao je Marasov suradnik.

Naime, Zakon o audiovizualnim djelima, koji je izglasan 15. srpnja prošle godine, kaže kako pravo na financijski poticaj imaju oni koji svoje igrane, animirane i dokumentarne filmove, televizijske filmove i televizijske serije u cijelosti ili djelomično proizvode u Republici Hrvatskoj.

Taj poticaj iznosi 20 posto od ukupnog iznosa troškova za proizvodnju audiovizualnog djela u Republici Hrvatskoj. Isplaćuje se nakon što investitor dokaže da je sredstva potrošio.

Međutim, Ministarstvo kulture nije zadovoljno što iz svog proračuna isplaćuje olakšice stranim filmašima jer svjetska praksa je da to na sebe preuzme Ministarstvo financija.

Ukoliko se Vlada odluči na rebalans proračuna, ta sredstva bi se mogla osigurati već ove godine. No, ako do toga ne dođe, HBO bi na isplatu trebao čekati do iduće godine.

Konačnu odluku donijet će Banski dvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo