HASANBEGOVIĆ O ODGOVORNOSTI ZA IZREČENO: / 'Da nije bilo medijske strke za moje tekstove nitko ne bi ni znao'

Image
Foto: PIXSELL, Slavko Midžor

"Da nije bilo ove medijske strke, za to nitko ne bi ni znao", kazao je ministar Hasanbegović osvrćući se na svoje sporne tekstove iz 1996.

5.4.2016.
17:17
PIXSELL, Slavko Midžor
VOYO logo

Nakon što je Ministarstvo kulture osuđujući napad na Antu Tomića navelo i kako se ne smije zaboraviti važnost odgovornosti za javno izgovorenu ili pisanu riječ, Zlatko Hasanbegović koji je na čelu tog ministarstva našao se u situaciji da prokomentira vlastitu odgovornost za tekstove koje je pisao 90-tih. Točnije, o vlastitoj je odgovornosti progovorio u intervjuu za portal Libela.org.

"Vi morate cjelovito pročitati taj tekst iz 1996. godine i potpuno je, kako se zove (omanja pauza, op.a.), krivo težinu riječi iz teksta od prije dvadeset i koliko već godina uspoređivati s uglednim novinskim perima koji imaju značajan utjecaj na javno mnijenje. Dakle, da nije bilo ove medijske strke, za to nitko ne bi ni znao. Tako da je utjecaj toga teksta neusporediv s tekstovima uglednih novinskih književnih pera. Tako da to nije usporedba. Moji relevantni tekstovi su pisani u zadnjih desetak godina", kazao je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nosio sam kapu devete bojne HOS-a"

Ministar je odgovorio i kakvu je kapu nosio na fotografiji zbog koje je također prozivan. "Nosio sam kapu pripadnika devete bojne HOS-a, čovjeka koji je branio hrvatsku državu. Dakle, ponosan sam da sam mogao nositi bilo koji dio odore ratnika. Od kojih je jedan na toj fotografiji, nedavno sam čuo, i poginuo '95. u obrani domovine", kazao je ministar.

Image
MINISTAR HASANBEGOVIĆ: /

'Tomić me nazvao retardom i maloumnikom'

Image
MINISTAR HASANBEGOVIĆ: /

'Tomić me nazvao retardom i maloumnikom'

Također je rekao kako žali što židovska zajednica neće sudjelovati na komemoraciji jasenovačkim žrtvama te istaknuo da se žrtvama treba pijetet, no kada je upitan za komnetar činjenice da su komemoraciju bojkotirali zbog relativizacije ustaštva, Hasanbegović je rekao da dopis nije vidio jer on nije stigao na adresu Ministasrtva već Spomen područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nezadovoljni muzejskim postavom, a ono je došlo vladavinom SDP-a"

"Iz onoga što sam vidio iz medija oni iskazuju nezadovoljstvo samim postavom Spomen područja Jasenovac za koji ne snosi odgovornost ovo Ministarstvo. To je došlo s vladavinom SDP-a. Mislim, o tome treba razgovarati. Muzejski postav je osim područja pijeteta i stručno područje, njega bi trebalo depolitizirati", pojasnio je.

Osvrćući se na financiranje neprofitnih medija, Hasanbegović je rekao da oni nisu izravno vezani uz Ministasrtvo te da se mogu sufinancirati iz EU fondova, te preko Agencije za elektroničke medije i drugog. Istaknuo je da je "financijska vezanost" tih medija uz Ministarstvo nametnuta tijekom mandata ministrice Zlatar Violić te da se "taj eksperiment pokazao promašenim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo