'IZNENAĐUJUĆI' REZULTATI / Hanfa provela nadzor u HNB-u koji je inicirao sam guverner HNB-a: 'Vujčić i Švaljek nisu koristili povlaštene informacije'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U prvoj fazi proveden je nadzor nad trgovanjem guvernera HNB-a Borisa Vujčića i zaposlenika odnosno članova Savjeta HNB-a ulagatelja u obveznice kreditne institucije

6.5.2022.
16:42
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskom saboru održana je druga tematska sjednica o trgovanju zaposlenika HNB-a vrijednosnim papirima, gdje su zastupnici raspravljali o zaključcima prve faze nadzora nad trgovanjem zaposlenika i bivših zaposlenika HNB-a i povezanih osoba vrijednosnim papirima kreditnih institucija, a koju je provela Hanfa.

U toj fazi proveden je nadzor nad trgovanjem guvernera HNB-a Borisa Vujčića i zaposlenika odnosno članova Savjeta HNB-a ulagatelja u obveznice kreditne institucije. Izvješće je dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu. Nadzor Hanfe inicirao je guverner Vujčić, nakon pisanja portala Index o trgovanju vrijednosnim papirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, izvijestio je članove Odbora da su od autora spornog članka zatražene sve prikupljene informacije o zaposlenicima HNB-a te da je pokrenut nadzor nad trgovanjem guvernera HNB-a Borisa Vujčića, zaposlenika HNB-a i članova njegova Savjeta te ulaganja Sandre Švaljek, bivše vanjske članice Savjeta HNB-a, a trenutačno zamjenice guvernera. Kako je riječ o opsežnom poslu koji uključuje informacije o 1888 zaposlenika koji su u HNB-u bili zaposleni u promatranom razdoblju od 2000. do 2022., nadzor je podijeljen u tri faze.

Vujčić nije koristio povlaštene informacije

Nadzorom je u prvoj fazi analizirano 5 osoba te je, između ostaloga, utvrđeno da sadašnji guverner HNB-a Boris Vujčić, a tada zamjenik guvernera, nije koristio povlaštene informacije u svom trgovanju dionicama dviju banaka u veljači i ožujku 2001. godine, nego da je prodaja tih dionica bila u korelaciji sa stupanjem na snagu novog Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci kojim je zabranjeno držanje dionica banaka članovima Savjeta HNB-a, a koji je na snagu stupio 28. travnja te godine. Hanfa je također nadzorom utvrdila kako Sandra Švaljek nije koristila povlaštene informacije pri ulaganju u korporativnu obveznicu jedne banke u 2012. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hanfa će u sljedećim fazama postupka provesti nadzor trgovanja zaposlenika HNB-a i povezanih osoba dionicama kreditnih institucija, a u završnoj fazi i nadzor trgovanja vrijednosnim papirima drugih izdavatelja. Izvješće o drugoj fazi nadzora Saboru će biti poslano do kraja lipnja, a izvješće o trećoj fazi nadzora do početka rujna ove godine, najavio je Žigman.

Image
AFERA HNB /

Vujčića rešetali zbog trgovanja vrijednosnicama; Vuković: 'Vaše defanzivne reakcije smanjuju vam kredibilitet!'

Image
AFERA HNB /

Vujčića rešetali zbog trgovanja vrijednosnicama; Vuković: 'Vaše defanzivne reakcije smanjuju vam kredibilitet!'

Više će se znati po završetku nadzora

Zastupnik Zvane Brumnić (NZ) zatražio je od Žigmana da mu protumači značenje "povlaštene informacije" u sklopu predmetnog izvješća, a Žigman skrenuo je zastupniku pozornost na činjenicu kako imati i zloupotrijebiti povlaštenu informaciju nemaju isto značenje, i da nadzor Hanfe za cilj ima otkriti zlouporabu povlaštene informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznavši kako je u nadzoru riječ o velikom poslu, Zvonimir Troskot (MOST) ustvrdio je kako zastupnici još uvijek ne raspolažu ključnim informacijama o tome tko je novinarima dostavio informaciju o trgovanju temeljem povlaštenih informacija te da će se više znati kada zaprime cijelo izvješće po završetku nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo