Jedemo li svježu ribu? / Hama, zubatac, orada? Doznajemo jedemo li domaće i koliko hrvatskoj ribi treba da dođe do potrošača

Proizvodnja ribe počinje na mrijestilištu. Svakih pet mjeseci, kada dosegne težinu od tri do pet grama riba iz mrjestilišta ide u uzgajalište na moru

5.9.2019.
17:50
VOYO logo

Na godinu se u Hrvatskoj proizvede gotovo 13 tisuća tona ribe, a najveći domaći proizvođač Cromaris prema proizvodnji sedmi je u svijetu. Veliki izazov domaćim proizvođačima na europskom tržištu je jeftinija i manje kvalitetna riba iz Grčke i Turske. 

Proizvodnja ribe počinje na mrijestilištu. Svakih pet mjeseci, kada dosegne težinu od tri do pet grama riba iz mrjestilišta ide u uzgajalište na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod uzgoja ribe najvažnija je živa hrana za mlađ, nakon toga probir, govori voditelj mrijestilišta Adelko Mihovilović.

Proizvedu tri tisuće tona ribe

Na uzgajalištu na Dugom otoku godišnje se proizvede tri tisuće tona ribe. U
39 kaveza s automatskim sustavom za hranjenjenja uzgajaju se brancin i orada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riba se do krajnjeg potrošača u bližim tržištima dovozi u roku od 24 sata od izlova", kaže za RTL Danas direktor Cromarisa Goran Markulin.

Na ostalim lokacijama uzgajaju se još hama i zubatac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja faza proizvodnje ribe je sortiranje i daljnja prerada.

83 posto svoje proizvodnje izvoze na europsko tržište, najvise prema Italiji, a 17 posto svega ostaje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo