PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA / HALMED započeo kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

Image
Foto: Thinkstock

O sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva potrebno je obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika

19.11.2018.
15:31
Thinkstock
VOYO logo

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) započela je u ponedjeljak, u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD), kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova, koja će se od 19. do 23. studenoga odvijati putem društvenih mreža, s ciljem poticanja građana da prijavljuju sumnje na nuspojave lijekova.

Kampanja se odvija u sklopu Europskog tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave, koji je ove godine usmjeren na poticanje prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova zabilježene u dojenčadi i djece te tijekom trudnoće i dojenja. U provedbi kampanje sudjeluju 32 regulatorna tijela za lijekove iz Europske unije i svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet sigurni su, djelotvorni i odgovarajuće kakvoće, no uz njihovu primjenu mogu se javiti nuspojave. Stoga HALMED poziva zdravstvene radnike i pacijente, roditelje, skrbnike i trudnice, da prijave svaku sumnju na nuspojavu lijeka i tako aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene lijeka.

O sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva potrebno je obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u putem mobilne aplikacije HALMED, on-line aplikacije ili ispunjenog obrasca e-poštom, poštom ili telefaksom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka prijava pomaže u procesu prikupljanja podataka koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog profila lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najsigurniji mogući način. Praćenjem nuspojava hrvatskim pacijentima neprekidno se osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno pridonosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje, ističu u HALMED-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo