moguće nuspojave / HALMED upozorio liječnike: 'Ovi lijekovi mogu uzrokovati infekcije pa i smrt'

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Radi se o, takozvanim, JAK inhibitorima koji se koriste za liječenje kroničnih palnih poremećaja poput reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, ankilozantnog spondilitisa, aksijalnog spondiloartritisa bez radioloških dokaza, ulceroznog kolitisa, atopijskog dermatitisa i alopecije areate

17.3.2023.
13:05
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Nositelji odobrenja AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG, Galapagos NV, Eli Lilly Nederland B.V. i Pfizer Europe MA EEIG u suradnji s s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove(EMA) poslali su pismo zdravstvenim radnicima o ažuriranim preporukama za minimizaciju rizika tijekom primjene njihovih Inhibitora Janus kinaze (JAK Inhibitori), odobrenih za liječenje kroničnih upalnih poremećaja. Odobrena primjena razlikuje se za pojedine lijekove, kako je objasnio HALMED.

Inhibitori Janus kinaze (JAK Inhibitori) su lijekovi odobreni za liječenje kroničnih upalnih poremećaja poput reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, ankilozantnog spondilitisa, aksijalnog spondiloartritisa bez radioloških dokaza, ulceroznog kolitisa, atopijskog dermatitisa i alopecije areate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje značajni dokazi koji ukazuju na to da uporaba inhibitora Janus kinaze (JAK) može dovesti do povećanog rizika od određenih nuspojava. Lijekovi koji sadrže JAK inhibitore, poput Cibinqo, Jyseleca, Olumiant, Rinvoq i Xeljanz, mogu uzrokovati maligne bolesti, kardiovaskularne poremećaje, ozbiljne infekcije, venske tromboembolije pa i fatalne ishode.

Međutim, važno je napomenuti da su ovi rizici relativno rijetki, a koristi liječenja ovim lijekovima mogu nadmašiti potencijalne rizike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
60 posto hrvata pretilo /

Hrvati pohrlili za injekcijama, liječnici upozoravaju: 'Odgovorno s lijekovima za dijabetes'

Image
60 posto hrvata pretilo /

Hrvati pohrlili za injekcijama, liječnici upozoravaju: 'Odgovorno s lijekovima za dijabetes'

“Kod primjene inhibitora Janus kinaze (JAK inhibitori) u bolesnika s reumatoidnim artritisom (RA) i određenim čimbenicima rizika opažena je povećana incidencija malignih bolesti, velikih kardiovaskularnih štetnih događaja (engl. major adverse cardiovascular events, MACE), ozbiljnih infekcija, venske tromboembolije (VTE) i fatalnih ishoda, u usporedbi s primjenom inhibitora faktora tumorske nekroze alfa”, piše u priopćenju.

Preporučuje se da se JAK inhibitore koriste samo ako nisu dostupne prikladne terapijske alternative za bolesnike koji su stariji od 65 godina, trenutni ili bivši dugotrajni pušači i imaju druge čimbenike rizika za kardiovaskularne ili maligne bolesti. Međutim, JAK inhibitore treba primijeniti s oprezom i u bolesnika koji imaju čimbenike rizika za pojavu venske tromboembolije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke za doziranje lijekova mogu se promijeniti u određenim skupinama bolesnika s čimbenicima rizika, a preporučuje se i redoviti pregled kože za sve bolesnike.

Liječnici koji propisuju JAK inhibitore trebaju razgovarati sa svojim bolesnicima o rizicima povezanim s primjenom ovih lijekova i osigurati da pacijenti razumiju prednosti i nedostatke takvog tretmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o svemu pročitajte na HALMED-ovih stranicama OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo