suspendirani SDP-ovac / Hajdaš Dončić smatra da bi Bernardić ušao u koaliciju s Plenkovićem: 'To mu je i prije išlo s Bandićem'

'96 uglednih članova SDP-a koji obnašaju izvršne funkcije su vrlo jasno potpisali pismo i zamolbu da Bernardić ode'

5.9.2018.
22:41
VOYO logo

Sve startne pozicije za eventulano nove izbore su prilično zanimljive, ipak najzanimljivije je to da najveća oporbena stranka bilježi najgori rezultat od kada se provode mjerenja političkog rejtinga.  

Najveću zaslugu za to ima sam SDP koji je rastrgan unutarstranačkim podijelama a ratne sjekire ponovo su se razmahale nakon što je sinoć Statutarna komisija SDP-a potvrdila odluku Glavnog odbora stranke stranke da se Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović, Peđa Grbin i Vedran Babić na dvije godine suspendiraju sa svih funkcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajdaš Dončić je odmah rekao da ga ta odluka potiče na rat. SDP-ov suspendirani ratnik bio je gost RTL Direkta te kazao kako se u borbi za SDP radi o identitetu i duhu stranke.  

"S jedne strane imamo humanizam i razum, a s druge iracionalnost i zlobu. Dogme padaju i ruše se. Tako će i predsjednkg SDP-a morati otići. Osoba koja ima 0,01 posto potpore u javnosti jednostavno zbog Hrvatske, ne samo SDP-a, ne može biti lider oporbene stranke", kazao je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako je Statutarnu komisiju izabrao Bernardić i Glavni odbor te da se radi o ljudima koji su članovi SDP-a. "Između njih je bio pravnik koji je bio i predsjednik komisije koji je uzeo trećinu glasova protiv suspenzije. Sve je to nategnuto ali si ti ljudi imaju svoj integritet", kazao je.

Poručio je i kako ne razmišlja o izlasku iz stranke. "Dok postoji bilo kakva mogućnost da se borimo legalnim sredstvima unutar SDP-a borit ćemo se. Ja sam s SDP-om bio izabran za prvog neposrednog župana Krapinsko-zagorske županije. Od SDP-a se ne odričemo, a radit ćemo pritisak da Bernardić otiđe. Imamo važnijih tema u društvu, a bavimo se nebitnim stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja moram to raditi da pokušam ubaciti fokus na ono što je bitno u Hrvatskoj. Bitan je Agrokor, Uljanik, mirovinska i zdravstvena reforma. Nije bitno ljudima što se događa u SDP-u. Nije ni meni bitno", kazao je Hajdaš Dončić.

Objašnjava i koliko je zapravo velik raskol u stranci. "96 uglednih članova SDP-a koji obnašaju izvršne funkcije su vrlo jasno potpisali pismo i zamolbu da Bernardić ode. Tome su se priključili i mlađi gradonačelnici i načelnici u prvom mandatu i traže isto, samo traže svoje mjesto pod suncem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i Glavni odbor pola pola. Zar je normalno da je najžešća osoba koja je bila protiv tog da da nas izbace za dva dana otišla u Bandićevu stranku? To nije normalno, to je suludo", kazao je Hajdaš Dončić.

Kaže i da bi bilo zanimljivo kada bi ga Glavni odbor isključio iz stranke. "Što je jučer rekao moj prijatelj i župan Krapinsko-zagorski da sam osobno djeovalo nakon odluke predsjednika županijskog SDP-a Krapinsko-zagorske županije županijskog odobra. Ne radi se o meni, nego najjačoj organizaciji SDP-a U Hrvatskoj koja vidi da tako dalje ne može. Ako netko želi nekog izbacivati, što ću mu ja ako postoji većina", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da Bernardić očekuje od Hajdaša Dončića da podnese ostavku i na mjesto potpredsjednika Sabora, on mu je poručio kako od njega nema što očekivati. "Mi očekujemo od njega da on da ostavku. Što se tiče mjesta potpredsjednika Sabora o tome će odlučiti klub zastupnika SDP-a", kazao je. 

"Imamo 23 potpisnika minus Bojan Glavašević, to je 22. Imamo većinu u Klubu zastupnika. Može biti bilo tko potpredsjednik Sabora, ali bit će onaj koga izabere Klub zastupnika SDP-a. Ne brijem na fukncije, a ne dozvoljvam da se s nekim tko je imao izborni rezultat, SDP Krapinsko-zagorske, briše pod i to oni koji su u Zagrebu pali s 28 zastupnika na 5. To govori o njima, ne o nama", kazao je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i potencijalne prijevremene izbore te kazao da bi SDP vjerojatno dobio neki broj zastupnika, no smatra da stranka ne bi bila nesklona priči da Davor Bernardić "prvi potpiše kao junior partner koaliciju s Plenkovićem". "To mu je i u prošlom životu dobro išlo s Milanom Bandićem", zaključio je Hajdaš Dončić. 

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo