HAC-ovci: Morate nam isplatiti plaće i otpremnine

Nakon najave da će pritvorenim čelnicima HAC-a biti uručeni izvanredni otkazi, odvjetnik jednog kaže da je smiješno obrazloženje kako se oni nisu pojavili na poslu.

21.1.2010.
10:59
VOYO logo

Na odluku Radničkog vijeća HAC-a kojom se otkazom presudilo trojici bivših pritvorenih šefova, odgovor stiže iz Remetinca.

Bivšeg šefa Uprave Juricu Prskala, direktora sektora građenja Gorana Legaca i inženjera Željka Kandžiju, koje se tereti da su oštetili tvrtku za 22 milijuna kuna, razljutilo je što su im izvanredni otkazi obrazloženi nepojavljivanjem na poslu, kada se zna da su pritvoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, pritvoreni su koristili godišnje odmore, a za zadnja tri tjedna nemaju opravdanje.

"Još uvijek nisam dobio nikakvu službenu informaciju, ali ako je Uprava HAC-a zaista donijela takvu odluku, onda ona u najmanju ruku nije ljudska", kazao je Slobodnoj Dalmaciji Kandžijin odvjetnik Krešimir Krsnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj fazi istrage, ističe Krsnik, najviše što je poslodavac mogao odrediti jest suspenzija, jer razlog za izvanredni otkaz u ovom trenu ne postoji.

"Navoditi kako se neopravdano nisu pojavljivali na poslu je smiješno ako se zna da su ljudi u pritvoru", kaže Krsnik, ističući da će, ako stigne službena potvrda o izvanrednom otkazu zbog nepojavljivanja na poslu, zasigurno biti pokrenut radni spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se osumnjičenima u istražnom postupku ne dokaže krivnja, Krsnik kaže da će im poslodavac morati isplatiti sve neisplaćene plaće i otpremninu.

Prema nekim informacijama, Lovrinčević i Prskalo imaju pravo na otpremnine u iznosu 12 neto plaća, što odgovara vrijednosti od oko 208 tisuća kuna svakom od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši član Uprave za građenje Marijo Lovrinčević također je u pritvoru. No, on je dan prije uhićenja, krajem studenoga prošle godine, sam zatražio raskid ugovora o radu te isplatu otpremnine

Nova Uprava HAC-a propustila je iskoristiti priliku koju omogućava Zakon o radu te u prvih 15 dana nakon uhićenja uručiti izvanredne otkaze, pa je to tek sad učinila uz pomoć Radničkog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001200229006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo