'ZAGREBAČKI MANHATTAN' / GUP opet odgođen, rok iz Memoranduma 'iscurio'. Grad: 'Nismo na to ni obraćali pozornost'

Image
Foto: RTL / Zelena akcija / PIXSELL

Na rokove iz Memoranduma o razumijevanju nismo obraćali pozornost jer su neobvezujući, poručili su iz Grada

5.12.2019.
15:45
RTL / Zelena akcija / PIXSELL
VOYO logo

Memoranduma o razumijevanju između Grada Zagreba i investitora tvrtke Eagle Hills tko se sjeća još? 

Izmjene zagrebačkog GUP-a pred gradskim zastupnicama i zastupnicima trebale bi se, kako sada stvari stoje, naći početkom veljače iduće godine. Do tada će neki rokovi iz Memoranduma, koji je Bandić potpisao s tvrtkom iz Dubaija, odavno iscuriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u Memorandumu, koji je sklopljen 12. ožujka ove godine navodi se da Grad ima rok od osam mjeseci za “definiranje prostorno planskih preduvjeta za realizaciju” Zagrebačkog Manhattana što znači da je to i rok za prilagodbu Generalnog urbanističkog plana (GUP) i donošenje Urbanističkog plana uređenja (UPU-a) za to područje. Taj rok je istekao 12. studenog, no postoji mogućnost produljenja tog roka za dodatnih šest mjeseci ako ga “ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje pisanim sporazumom ugovornih strana”. 

Je li došlo do produljenja valjanosti, jedno je od pitanja na koja već tjednima tražimo odgovor na različitim adresama u Gradu, uključujući i onu gradonačelnikovu. Nakon gotovo mjesec dana iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša  za Vijesti.hr su poručili: ''Što se tiče bilo kakvih rokova iz Memoranduma o razumijevanju, nismo na njih obraćali pozornost jer su neobvezujući kako smo već više puta naglašavali''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, mnogi drugi su naglašavali da je Memorandum, koji je gradonačelnik gotovo pola godine skrivao od očiju javnosti, itekako pravno obvezujući za Grad jer se radi o svojevrsnom predugovoru s investitorom u kojem se spominje i mogućnost odštete.

Sve to Grad, čini se, ne zabrinjava, barem ne službeno, pa samo poručuju: ''Prostor današnjeg Zagrebačkog velesajma i Hipodroma Zagreb cjelovito se sagledava s ciljem revitalizacije, odnosno urbane obnove i regeneracije neiskorištenih gradskih prostora. U tom smislu, provode se aktivnosti na pripremi svih potrebnih stručnih podloga, kako bi se u skladu s planskim odrednicama GUP-a za predmetni prostor raspisao javni urbanističko-arhitektonski natječaj te po dobivenim natječajnim rješenjima pristupilo daljnjim koracima realizacije pojedinih faza projekta''.

Image
Foto: RTL / Zelena akcija

Istovremeno, protivljenje izmjenama GUP-a, iako ih  Bandić povukao s dnevnog reda nadolazeće sjednice zagrebačke Gradske skupštine ne prestaje pa će tako uoči njezina početka u ponedjeljak biti održan prosvjed protiv GUP-a, a još jedan bit će na rasporedu i početkom veljače kada bi se GUP trebao konačno ukazati pred zastupnicama i zastupnicama u gradskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako Milan Bandić još nije shvatio da ne želimo ovakav destruktivan GUP, građani i građanke će mu to jasno poručiti na još jednom prosvjedu'', istaknule su Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga Siget ispred zagrebačke Gradske skupštine i pozvale građanstvo na prosvjed upozorenja zbog, kako upozoravaju, svih manipulacija u proceduri te opasnog sadržaja GUP-a.

Udruge već mjesecima zahtijevaju obustavu procesa donošenja GUP-a te izradu ''novog i pravednijeg dokumenta koji bi trebao definirati razvojnu budućnost grada.
'Bandićev' GUP donosi samo nastavak urbanističkog divljanja, novu privatizaciju prostora, daljnje ignoriranje javnog interesa te sasvim pogrešne korake u prometnoj politici''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Konkretno, ovaj GUP donosi iznimke kojima se omogućava neograničena količina izgradnje u Donjogradskim blokovima, poput projekta 'Cvjetni' Tomislava Horvatinčića gdje su u pojedinim slučajevima balkoni stanara bili potpuno zazidani zbog nove izgradnje. GUP omogućava i izgradnju novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili. Za izgradnju garaža formalno će biti potrebna samo kratka studija čiji sadržaj će Bandićevi poslušnici lako moći prilagoditi, a na golf igralištu u Blatu omogućuje se veća gradnja od propisane'', upozoravaju.

Image
Foto: Zoe Sarlija/Robert Anic/Marko Lukunic/Borna Filic/PIXSELL

Najspornijim i po obujmu najvećim problemom ovog GUP-a vide tzv. Zagrebački Manhattan: ''Čak i prema posljednjem prijedlogu, gotovo na polovici površine Hipodroma mogle bi se graditi zgrade, neboderi, trgovački i ugostiteljski objekti i na taj način nepovratno uništiti ovaj prostor. Za potrebe investitora, koji je sličnim projektom već digao na noge tisuće prosvjednika u Beogradu, Bandić potpuno ignorira tisuće primjedbi građana i građanki Zagreba koji su se usprotivili ovakvoj devastaciji''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Istovremeno, dok gazi po željama stanovnike Zagreba i pokušava graditi Manhattan, 
pušta ih da se guše u smeću i još im za iduću sjednicu Skupštine priprema poskupljenje odvoza otpada'', upozorile su udruge te pozvale na prosvjed i još jedan glasan otpor Bandićevim nasrtajima na resurse grada.

Njegovo povlačenje GUP-a iz hitne procedure ocijenili su njegovim taktičkim uzmakom jer su u vladajućoj koaliciji procijenili da im pred predsjedničke izbore guranje ovako štetnog GUP-a može donijeti političku štetu. 

Iz Kluba gradskih zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pozdrav baš su danas odaslali pozdrav Bandićevoj odluci, a na pitanje jesu li možda nekako uvjetovali ili pritisnuli Bandića da odgodi GUP, novoizabrani predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš kazao je kako misli da je odluka koju je donio gradonačelnik isključivo njegova i da je na "dobobit kompletne priče oko GUP-a vezano uz stručno savjetovanje i javnu raspravu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL / PIXSELL

Međutim, vladajući u gradu i državi odlučili su ignorirati više od  nekoliko desetaka tisuća primjedbi građanki i građana, kao i sve prigovore stručne javnosti koja je do sad neviđeno gotovo jednoglasna u negativnom mišljenju o predloženim izmjenama GUP-a.

Naime, osim aktivista i građana te dijela oporbe, i strukovna udruženja arhitekata i urbanista, čak i na međunarodnoj razini, od samog su početka također upozoravale na niz problema oko izmjena i dopuna GUP-a napominjući i da se u sjeni Zagrebačkog Manhattana krije još mnogo toga na što treba obratiti pažnju. Osim toga, GUP nema ni podršku Vijeća gradskih četvrti jer je od njih ukupno 17 čak 11 glasalo protiv, a samo četiri su ga prihvatila, pri čemu jedno samo uvjetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i udruge i arhitekti i urbanisti višekratno su isticali da postupak izmjena i dopuna GUP-a započet 2016. godine treba završiti, a zatim pristupiti izradi novog GUP-a grada Zagreba, koji će biti utemeljen na potpuno novim stručnim i znanstvenim podlogama te revidiranoj Strategiji razvoja Grada Zagreba, pri čemu je sudjelovanje stručne i zainteresirane javnosti od iznimne važnosti.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo