GSS-ovci riskirali živote da izvuku tijela kolega

Četvero pripadnika GSS-a i HPS-a, koji su u Gruziji na stijeni Ušbe pronašli tijela trojice alpinista, u srijedu su uspjeli njihova tijela spustiti do sela Mestija i tamo ih pokopati uz puni obred.

19.7.2012.
11:32
VOYO logo

Voditelj ekspedicije Darko Berljak izvijestio je GSS-ovce o akciji traženja i transporta tijela. Otkrio je kako su uz tijela pronašli mnoštvo alpinističke i druge opreme, dijelove satova pa i foto aparata u kojima možda postoje sačuvani filmovi s tog uspona. Pronađena je i oprema za bivak, šator i pribor.

Transport stradalih alpinista bio je na granici pogibelji, izvijestio je Berljak. S ledenjaka na nadmorskoj visini oko 3.000 metara trebalo je tijela spustiti čak 1.600 metara i 30-ak kilometara dalje. Trebalo je savladati 4 km ledenjaka, te kamenih nanosa - morene. Nakon toga je uslijedio strmi 400-metarski stjenoviti skok, 6 km transporta kroz šumu te 10-ak km makadamske ceste prepune vodenih bujica, uzrokovanim ubrzanim otapanjem ledenjaka. Upravo u tom završnom dijelu transporta je vozilo u kojem su se nalazili spašavatelji zapalo u bujicu, pa su i oni bili na granici pogibelji. U transportu je hrvatskim spasiocima pomagalo osmoro gorštaka, jer je osim tijela trebalo spustiti u dolinu i oko 300 kg vlastite ekspedicijske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela su potom pokopana u zasebne grobove na groblju alpinista s pogledom na stijenu Ušbe, a svečanom obredu nazočio je osobno i guverner gruzijske pokrajine Svanetia. Naime, rad ekspedicije čitavo vrijeme prati Gruzijska nacionalna televizija, koja izvještava javnost o ovom požrtvovnom pothvatu.

GSS je još izvijestio da budući da su dva spašavatelja u ekspediciji ujedno i hrvatski policijski službenici, prikupljanju tijela i pojedinih djelova opreme pristupljeno je vrlo obazrivo i po svim pravilima struke. Uz pomoć lokalnih zdravstvenih djelatnika uzeti su uzorci tkiva za DNA analizu. No, temeljem sačuvanih djelova tijela, opreme te značke HGSS-a, članovi ekspedicije sa velikom vjerojatnošću pretpostavljaju da su pronašli tijelo alpinista Viktora Tabakovića. Identitet druge dvojice alpinista nije bilo moguće utvrditi, pa će DNA analiza pokazati je li pronađen i drugi traženi hrvatski alpinist i gorski spašavatelj Nenad Čulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, treba pohvaliti četvoricu članova Gorske službe spašavatelja i Hrvatskog planinarskog saveza koji su za ovu ekspediciju iskoristili svoje godišnje odmore, te tešku zadaću obavili volonterski!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo