Prognoza Dunje Mazzocco Drvar / Grmljavina, pljuskovi, tuča - olujno nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: Gdje je udarilo, a gdje se tek očekuje?

Nakon pogoršanja ljeto nam se u novom tjednu ponovno vraća sa svim svojim karakteristikama

22.6.2019.
20:00
VOYO logo

Dan još nije gotov, ni oluje se još nisu ispuhale pa i ova prognoza počinje upozorenjem. Oluje s jakom kišom i tučom te pojačanim vjetrom haraju već nekoliko sati središnjom i zapadnom Hrvatskom uključujući i cijeli sjeverni Jadran, a sljedećih sati proširit će se i na sjevernu Dalmaciju te na istočnu Hrvatsku. Pritom su lokalno moguće i pijavice, prije svega u zapadnoj Slavoniji i u zadarskom arhipelagu.

Nevrijeme je moguće i tijekom jutra, no snaga ovog poremećaja polagano će se smanjivati da bismo se na kraju zadržali samo na jačim pljuskovima s grmljavinom. Nakon obilne kiše koja je danas padala, u središnjoj Hrvatskoj ujutro će zrak biti iznimno vlažan pa je moguća i sumaglica. Temperatura malo niža nego jutros.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj i dalje nestabilno uz povremene pljuskove. Temperatura malo niža nego danas, a dojam svježine donijet će i slab do umjeren sjeverac.

I u Slavoniji također sve nestabilno uz povremene pljuskove koji će biti češći u istočnim područjima dok će na zapadu ponegdje čak i izostati. Bez vjetra, osim u slučaju jačeg grmljavinskog pljuska. Temperatura oko 24 ili 25 Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni se pljuskovi očekuju i u Dalmatinskoj zagori, a rijetko koji može se pojaviti i na srednjodalmatinskim otocima i u splitskom priobalju. Jugo koje će dominirati tijekom jutra okretat će na sjeverozapadni vjetar, a na otvorenome moru može se osjetiti i prolazno pojačana tramontana. Temperatura od 28 do 31 stupanj.

Od srijede ulazimo u novi toplinski val

Na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici pljuskovi će biti razmjerno rijetki, no još će ih biti, osobito u unutrašnjosti Istre i u gorskim područjima. Zapuhat će slab sjeverac i sjeverozapadnjak i bit će malo ugodnije nego danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjestimični pljuskovi očekuju se i u ponedjeljak, to uglavnom u Slavoniji i Lici. Od utorka stabilnije i ponovno sve toplije, od sredine tjedna vruće. I noći će biti sve toplije, a sparina će polako popuštati.

Na moru u ponedjeljak prilazno pojačana bura, uglavnom u uskom obalnom pojasu i to osobito pod Velebitom. Tu će se i more ohladiti za nekoliko stupnjeva, ali samo privremeno. Od srijede ulazimo u novi toplinski val, no čini se da neće biti previše jak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovog pogoršanja, dakle, ljeto nam se u novom tjednu ponovno vraća sa svim svojim karakteristikama: vrućinom, sušom, ali i toplim morem!

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo