blokada zagreba / Grlić Radman o pokušaju Vučićeva dolaska: 'To nije odlazak na more, ovo je provokacija'

Image

Srbijanski predsjednik htio je prijeći granicu privatno i posjetiti Jasenovac i to preko teritorija Bosne i Hercegovine. Zabranjeno mu je

17.7.2022.
12:10
VOYO logo

Nakon informacije da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić planirao kao privatna osoba preko teritorija Bosne i Hercegovine (Republike Srpske) doći u Jasenovac i posjetiti Pakrac, te reakcije hrvatske strane koja je to shvatila kao provokacijui zabranila to, uslijedile su burne reakcije srbijanske strane.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole, prenijela je beogradska agencija Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je sazvao konferenciju:
"Prema neslužbenim informacijama doznali smo da predsjednik Vučić namjerava posjetiti Jasenovac, Pakrac, ne znamo koja još mjesta… Neuobičajeno je u komunikaciji i izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo neprihvatljivo. Mi smo uručili notu u petak poslijepodne srbijanskom veleposlanstvu", rekao je Radman.

Pročitao je najvažniji odlomak note:
"Ministarstvo Vanjskih poslova RH podsjeća da prigodom planiranja svakog posjeta stranih družnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju predmet službene komunikacije i dogovora obiju strana. S obzirom na činjenicu da hrvatska strana nije službenim potom obaviještena o namjeru posjeta Republicu Hrvatskoj jest za nas neprihvatljiva. Ona nije dobronamjerna, imajući u vidu činjenicu da takav dolazak nije iskren, odavanje pijeteta žrtava, nego motiviran činjenicom zadovoljenja formiranja buduće srbijanske vlade", rekao je ministar. Dodao je da se Hrvatska zalaže za normalizaciju odnosa dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko više kao ova Vlada i predsjednik Vlade Plenković nije pokazao uključivost, pružio je ruku u iskrenom dijalogu. Srbija još se nije suočila s prošlošću, 30 je godina od Domovinskog rata, hrvatska potražuje 1834 osobe. To nije samo bilateralno nego i humanitarno pitanje", rekao je Grlić Radman.

Nastavio je da se Srbija nije suočila s prošlošću te se osvrnuo na nestale u Domovinskom ratu. "Kad je u pitanju uključenost manjina i zaštita njihovog prava, tko može biti bolji uzor od Hrvatse?. Srpska manjina ima tri sigurna mjesta u Saboru, SDSS je koalicijski partner, predstavnica srpske manjine je i potpredsjednica Vlade", rekao je ministar i ocijenio da je to hrvatski doprinos da se odnos dviju zemalja normalizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da Vučićev pokušaj dolaska nije "odlazak na more". "Predsjednik države je štićena osoba, zahtjeva angažman hrvatskih vlasti. Mi kada god idemo i prelazimo granice, najavljujemo to uobičajenim diplomatskim putem, slanjem note. Ovdje se to nije dogodilo. Ne mogu se granice prelaziti samo tako, pogotovo ako se radi o štićenim osobama i visokim dužnosnicima. Ako govorimo o iskrenom dijalogu, takvi su se razgovori trebali dogoditi. Ovdje je to izostalo. Smatramo to provokacijom zato što su ovdje žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstaviti napore predsjednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u formiranju buduće srbijanske vlade", rekao je.

Image
stižu bijesne reakcije /

Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu. Vlada: 'Htio je napraviti kaos! Vulin: 'Od danas poseban režim za Hrvate'

Image
stižu bijesne reakcije /

Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu. Vlada: 'Htio je napraviti kaos! Vulin: 'Od danas poseban režim za Hrvate'

Pozdravio je pritom i uključenje predstavnika hrvatske nacionalne manjine u srbijansku vlast.
"Naša je otpravnica bila pozvana da bi joj se uručio prosvjed, nota. Ona je nije prihvatila jer tu se ne radi o zabranih kretanja. Ovo se sve dogodilo preko noći i preko neslužbenih kanala, što je neuobičajeno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da Hrvatska svaki svoj dolazak unutar EU notom najavljuje dolazak dužnosnika koje su štićene osobe.
Komentirao je i Vulinove izjave.

"Izjave Vulina su škandalozne i nije slučajno da je on nepoželjna osoba u RH, njegove izjave su besprimjerne i pokazuje nervozu među srbijanskim političarima", rekao je.
Potom je nastavio: "Ovdje je skretanje pozornosti s onoga što se dogodilo prije 30 godina, a sjećanja su još tu i bolna. To možemo prevladati uz iskreni dijalog. A poruke Vulina tome ne pridonose. Mi ovdje želimo vidjeti ii predsjednika Vučića, ali tome treba prethoditi iskreni dijalog. Predsjednik hrvatske Vlade i članovi svake godine smo u Jasenovcu, uložili smo velika financijska sredstva za restauriranje spomen područja, osuđujemo svaki zločin i klanjamo se svakoj žrtvi, to očekujemo i sa srbijanske strane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je nastavio: "Imate ovdje da netko želi doći i nikoga ne obavijesti, postoje neslužbene informacije. Hrvatska vlada je uključila, kao članica EU prihvatila je europske vrijednosti, mi smo uključivo i tolerantno društvo, ovdje je prekršen protokol i uobičajena procedura. Ne možete gledati da netko samo tako prelazi granicu bez prethodnih najava. Ovo nije privatni posjet Jasenovcu i Pakracu, mi to ne znamo, to je prostor koji je bio poprište velikih sukoba, oružane pobune prije 30 godina. Što gospodin Vulin izjavljuje je vraćanje u prošlosti, zamagljivanje uloge koju je imao velikosrpski režim na čelu s Miloševićem i kojeg je osudio cijeli demokratski svijet."

Na kritike da je hrvatska reakcija na sve blaga, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo preblagi, nego korektni. Ako ne možemo naći sugovornika u Srbiji, koristimo vijeća za vanjske poslove, europskog vijeća gdje iznosimo činjenicu o nespremnosti srbijanske vlade na obvezu dobrosusjedskih odnosa, potom odgovor gdje su nestali 1834, kada je u pitanju odšteta logoraša glorifikacija ratnih zločinaca, što je još praksa u Srbiji koja ne želi surađivati i ne pokazuje ruku, ne želi bilateralne razgovore."

O srbijanskoj vladi rekao je da djeluje antieuropski. Dodao je i da se Srbija nije doslijedno odlučila definirati stav prema ruskog rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo