slučaj posvajanja djece / Grlić Radman: 'Hrvati u Zambiji nisu tražili novac za jamčevinu, niti smo im ga mi dali'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Dodao je i da nema informaciju jesu li oni i pušteni na slobodu nakon što im je to odobrio sud uz uvjet jamčevine. Potvrdio je i da nitko iz Konga nije zatražio nikakve informacije o slučaju preko diplomatskih predstavništva Hrvatske

14.2.2023.
13:35
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Nakon što je Hrvatima u Zambiji sud danas odredio jamčevinu uz koju se mogu braniti sa slobode, Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da ne zna jesu li pušteni na slobodu i jesu li Hrvati prihvatili uvjete suda po kojima bi ih pustili na slobodu.

"Kroz naše veleposlanstvo i konzularnu službu, stalno smo s njima u kontaktu. Ročište je odgođeno za 1. ožujka. Preduvjeti su (za puštanje da se brane sa slobode op.a) slični prvima", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje pomaže li Hrvatska preko veleposlanstva Hrvatima u Zambiji rekao je da se da se preko diplomatsko-konzularnog predstavništva daju pomoć hrvatskim državljanima. Odgovorio je da im Hrvatska nije i novčano pomagala, odnosno nije im se davao novac za jamčevine.

Image
SUĐENJE ZA TRGOVINU DJECOM /

Uhićeni Hrvati u Zambiji: Odobrena im jamčevina i branit će se slobode

Image
SUĐENJE ZA TRGOVINU DJECOM /

Uhićeni Hrvati u Zambiji: Odobrena im jamčevina i branit će se slobode

Ministar je pojasnio u kojim se situacijama preko diplomatskih predstavništvima pomaže hrvatskim državljanima u inozemstvu. "Ako se netko nađe u situaciji da nemaju novaca, svojim potpisom i izjavom jamče refundiranje troškova. Za to se daje neko vrijeme, recimo nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je netko zaglavio na putu, izgubio dokumente i novce pa mu treba platiti putni list, kao i kupiti kartu za povratak u domovinu, on nakon povratka u domovinu refundira nastale troškove. Ovdje nas nitko nije tražio novac za jamčevinu", rekao je Grlić Radman.

Nastavio je da je konzularna služba dužna osigurati hrvatskim državljanima, ako traže, hranu i druge potrepštine. "To je minimalno što mi možemo. Najvažnije je da konzularna služba brine o njihovom statusu kao pritvorenika i da im se osigura pravično suđenje", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, veleposlanik Hrvatske nije putovao k njima, da je za to dovaljan i diplomatski službenik koji je osposobljen dati svu konzularnu zaštitu koju hrvatski državljani trebaju, a također je rekao i da nitko iz Konga od našeg diplomatskog predstavništva nije zatražio bilo kakve informacije o Hrvatima u Zambiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo