GRCIC LIKUJE: / 'Za razliku od nasih oponenata, mi smo u 3 godine uspjeli skoro izaci iz recesije'

13.5.2015.
18:44
VOYO logo

Ocjena Europske komisije da nema potrebe za pokretanjem korektivnog postupka protiv Hrvatske, jos je jedna u nizu dobrih vijesti, rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grcic.

"Uz rast BDP-a, pad nezaposlenosti i zadnje podatke o smanjenju deficita u prva cetiri mjeseca ove u odnosu na prethodnu godinu, ovo je svakako jos jedna dobra vijest", kazao je Grcic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija u srijedu je ocijenila da nema potreba za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje clanice EU-a, pa tako ni protiv Hrvatske, u sklopu postupka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteza. omisija je Hrvatskoj uputila sest preporuka za ovu i iducu godinu, koje se krecu od mjera za smanjenje deficita, obeshrabrivanja ranog umirovljenja, uskladivanja sustava placa s produktivnoscu i makroekonomskim uvjetima, do racionalizacije drzavnih agencija i smanjenja parafiskalnih nameta.

"Nema nikakvih korektivnih mehanizama za Hrvatsku, o cemu se jako spekuliralo, ni u podrucju makroekonomskih neravnoteza niti u sklopu procedure prekomjernog deficita", istice Grcic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da je Vlada odradila dobar posao u pripremi Nacionalnog programa reformi koji je, kako je rekao, ocijenjen kao dobra baza za provedbu ekonomskih politika i reformi.

"Ovaj put smo jos cvrsce i ozbiljnije pristupili ovom poslu i to je EK prepoznao", smatra Grcic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je, po njegovim rijecima, odradila posao i u okviru fiskalne konsolidacije, s ukupnim fiskalnim naporom koji je u okvirima prognoza Europske komisije.

"Mogu samo izraziti zadovoljstvo ishodom i najaviti nasu punu posvecenost provedbi mjera iz programskih dokumenata", rekao je Grcic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvecim izazovom u iducem razdoblju oznacio je smanjenje proracunskog deficita i zaustavljanje rasta javnog duga.

Grcic kaze da je, razliku od Vladinih oponenata koji, kako je rekao, najavljuju radikalne rezove u mirovinama, zdravstvu i socijali ako dodu na vlast, Vlada i bez takvih zahvata uspjela doci u situaciju da imamo ekonomski oporavak i da smo blizu formalnom izlasku iz recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medu prioritetnim reformama najavio je fiskalnu konsolidaciju, reformu javne uprave, uspostavu povoljne poduzetnicke klime, rjesavanje javnog i pomoc drzave u rjesavanju privatnog duga.

Dodao je da ce Vlada velik naglasak u mjesecima koji slijede pokusati dati na refinanciranje javnog duga, zbog prilika na trzistu kapitala koje nudi povoljne kamate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljujuci zajednicki angazman Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija i Instituta za javne financije u tom poslu spomenuo je da samo smanjenje kamate za jedan postotni bod proracunu donosi godisnju korist od tri milijarde kuna.

Nijedna druga reforma ne moze donijeti toliku ustedu i toliki novac kao kvalitetno restrukturiranje javnog duga, istice Grcic, uz napomenu da je to moguce samo za dio duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li EK pritiskao u pogledu uvodenja poreza na nekretnine, rekao je da Hrvatska u ovom trenutku za to nije spremna, ponajprije zbog stanja u zemljisnim knjigama. "Trebamo vrijeme i tehnicke pripreme za taj projekt", istaknuo je.

Sto se tice parafiskalnih nameta, izvijestio je da je povjerenstvo za njihovo smanjenje neformalno uspostavljeno i da se planira njihovo smanjenje ove godine za 280 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod penalizacije prijevremenog umirovljenja, Grcic kaze da je to jedino podrucje u Nacionalnom programu reformi u kojem nema potpune uskladenosti s EK-om.

U ovom trenutku nema prostora za daljnju penalizaciju, zakljucio je Grcic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo