'Ina curi' / Greenpeace instalirao maketu platforme ispred INA-e: 'Imamo podatke koji ukazuju na problem, ne smijemo se kockati'

Image
Foto: Greenpeace

Naveli su kako imaju podatke o većem ispuštanje metana s platformi u Jadranu nego je dozvoljeno te da su bilo kakve emisije štetnog i snažnog stakleničkog plina neprihvatljive: 'A kamoli koncentracije koje upućuju na značajne emisije poput onih primijećenih ovom prilikom'

5.7.2023.
11:11
Greenpeace
VOYO logo

Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su u srijedu ispred sjedišta INA-e u Zagrebu i pri tom donijeli simboličan trometarski prikaz plinske platforme koja ispušta fosilni plin u atmosferu.

"Od samog potonuća platforme Ivana D, Greenpeace opetovano pozivamo nadležne institucije i INA-u da ispitaju moguće emisije metana na svim odobalnim platformama. Ni nakon dvije i pol godine, niti nadležno ministarstvo, niti INA nisu odgovorili niti se očitovali. Greenpeace CEE u posjedu je podataka iz pouzdanih izvora, a u vezi sa zabilježenim koncentracijama metana oko određenog broja odobalnih plinskih platformi na sjevernom Jadranu. Ti podaci potvrđuju sumnje: koncentracije više od 100 ppm/m zabilježene su na devet promatranih platformi, dok su na tri od njih zabilježene vrijednosti više od 400, 500 pa čak i 1500 ppm/m", navelo je Greenpeace u svom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da su u razgovoru sa stručnjacima u tom području doznali da fosilna industrija obično šalje ekipe na teren kad se zabilježe očitanja iznad 200 ppm/m.

Image
gost u RTL DANAS /

Butković o kuglici sladoleda od 3,5 eura, hoće li gorivo poskupjeti na autocestama te zašto HEP prodaje plin za cent

Image
gost u RTL DANAS /

Butković o kuglici sladoleda od 3,5 eura, hoće li gorivo poskupjeti na autocestama te zašto HEP prodaje plin za cent

"U Greenpeaceu smatramo da su bilo kakve emisije tog štetnog, snažnog stakleničkog plina neprihvatljive, a kamoli koncentracije koje upućuju na značajne emisije poput onih primijećenih ovom prilikom. Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) upozorava da svaki porast u globalnom zagrijavanju potiče sve intenzivnije i sve češće vremenske ekstreme. Ne smijemo se više kockati s budućnošću", izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrić je dodala: "Dobiveni podaci ukazuju na problem pa INA i Vlada moraju pokazati inicijativu i biti transparentniji, ispitati je li riječ o namjernom ispuštanju plina (tzv. venting) ili pak o nekontroliranom istjecanju te učiniti sve što je potrebno da se takve pojave spriječe u budućnosti. Nevjerojatno je da, unatoč ekološkoj i klimatskoj krizi, i galopirajućim cijenama, plinska industrija i dalje smatra normalnim štetiti klimi ispuštanjem plina u atmosferu".

Podsjetili su da temeljem Plana EU "Fit for 55", kojim se nastoji smanjiti emisije stakleničkih plinova u EU do 2030., izradi je i europski zakonski prijedlog koji, između ostalog, smjera zabraniti uobičajenu praksu poznatu kao "venting" (hrv. ispuštanje), osim u iznimnim izvanrednim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Greenpeace

"Hrvatska je također potpisnica deklaracije "Global Methane Pledge" kojom se pridružila zajedničkoj obvezi smanjenja emisija metana za 30 posto do 2030. u odnosu na 2020. godinu.Metan je glavni sastojak fosilnog plina. Riječ je o iznimno snažnom stakleničkom plinu koji, kada dospije u atmosferu, u razdoblju od 20 godina ostvari 84 puta snažniji učinak na globalno zagrijavanje nego što to čini CO2", stoji u njihovu priopćenju.

Image
Foto: Greenpeace

"Hitnim smanjenjem emisija metana mogle bi se izbjeći najgore kratkoročne posljedice klimatskih promjena, a istovremeno i šteta zdravlju ljudi i ekosustava već danas. Aktualni naftni i plinski projekti moraju hitno riješiti pitanje emisija metana jer za mnoge takve slučajeve postoje jeftine i lako dostupne tehnologije ", napominje dr. Aidan Farrow iz Greenpeaceovog Znanstvenog odsjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i da prema podacima Međunarodne energetske agencije, svake godine iz naftno-plinskih radova oko 260 milijardi kubičnih metara metana dospije u atmosferu (IEA).

"Poslovanje industrije fosilnih goriva proizvelo je u 2020. godini gotovo 120 megatona metana - otprilike trećinu svih metanskih emisija proizvedenih ljudskim djelovanjem (IEA). Na mjere za smanjenje metana treba gledati kao na nužno ali samo privremeno rješenje na putu postupnog ukidanja fosilnih goriva. U EU moramo prestati koristiti plin najkasnije 2035. godine, što podrazumijeva prestanak ulaganja u nove plinske projekte već danas. Sve nove investicije trebaju biti usmjerene na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, u Hrvatskoj ponajprije u energiju sunca", navode u svom priopćenju iz Greenpeacea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE I VIDEO Afera u Vladi i HEP-u - tko je kupio plin za 1 cent?

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo