ČUDO JEDNOG PRVENSTVA / GRČKA

Image

Po mnogima, Zagorakis, Karagounis, Charisteas i društvo napravili su najveće iznenađenje u povijesti igre kada su 4. srpnja 2004. šokirali Portugal i okitili se naslovom najbolje momčadi Europe.

21.5.2012.
19:55
VOYO logo

Zemlja u kojoj se nogomet pod okriljem Saveza igra od 1926. godine svoj najveći uspjeh na Europskim prvenstvima doživjela je prije osam godina u Portugalu. Iako su do 2008. na EURO-u nastupili tek jednom, neiskustvo igranja na velikim natjecanjima Grke nije omelo u senzacionalnom osvajanju titule prvaka Europe.

Po mnogima, Zagorakis, Dellas, Karagounis, Charisteas i društvo napravili su najveće iznenađenje u povijesti nogometa na Starom kontinentu kada su 4. srpnja 2004. šokirali domaćine natjecanja Portugalce te se okitili europskim naslovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ostatak nogometne Europe gunđao zbog načina na koji su momci OtteRehhagela stizali do pobjeda, navijače takve primjedbe nimalo nisu smetale. Upravo zato slavni njemački stručnjak i ostatak tadašnje reprezentacije među običnim pukom i danas ima status polubožanstva.

Kao što se očekivalo u godinama koje su slijedile Grčka nije bilježila značajnije rezultate. Na SP u Njemačkoj nisu se kvalificirali, dok u Južnoj Africi 2010. te EURO-u 2008. u Austriji i Švicarskoj nisu prošli skupinu. U međuvremenu su promijenili i izbornika. Obožavanog Rehhagela zamijenio je Portugalac FernandoSantos, ali način igre nije se promijenio, i dalje se forsira defenzivni pristup koji nerijetko donosi i rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Tako je bilo i u kvalifikacijama za nadolazeće prvenstvo starog kontinenta koje su Grci završili na prvom mjestu ispred Hrvatske bez ijednog poraza. Posebno bolan za nas bio je 2:0 poraz kojeg su Bilićevi izabranici doživjeli na gostovanju u predzadnjem kolu čime je direktan plasman u Poljsku i Ukrajinu za Vatrene postao tek san. Svoju vizu za EURO u zadnjoj utakmici kvalifikacija Grci su potvrdili minimalnom, ali ipak tri boda vrijednom pobjedom u Gruziji.

Bez obzira što izbornik Santos najviše nade polaže u neke nove klince, na širi popis Portugalac je uvrstio i nekolicinu senatora koji su prije gotovo desetljeća ostvarili san. Katsouranisu ili Karagounisu neće davati značajniju minutažu, ali svjestan je kako njihovo iskustvo u odlučujućim minutama može biti od presudne važnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RASPORED:

Grčka - Poljska, 8. lipnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka - Češka, 12. lipnja

Grčka - Rusija, 16. lipnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POPIS IGRAČA:

Vratari: Michalis Sifakis (Aris), Kostas Chalkias (PAOK), Alexandros Tzorvas (Palermo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana: Vassilis Torossidis (Olympiacos), Kyriakos Papadopoulos (Schalke), Sokratis Papastathopoulos (Werder), Avraam Papadopoulos (Olympiacos), Jose Holebas (Olympiacos), Giorgos Tzavellas (Monaco), Stelios Malezas (PAOK)

Vezna linija: Kostas Katsouranis (Panathinaikos), Giorgos Karagounis (Panathinaikos), Giannis Maniatis (Olympiacos), Giorgos Fotakis (PAOK), Grigoris Makos (AEK), Giannis Fetfatzidis (Olympiacos), Sotiris Ninis (Panathinaikos), Kostas Fortounis (Kaiserslautern)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad: Dimitris Salpingidis (PAOK), Georgios Samaras (Celtic), Theofanis Gekas (Samsunspor), Nikos Liberopoulos (AEK), Kostas Mitroglou (Atromitos)

Izbornik: Fernando Santos

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo