MUKE S KONCESIJAMA / Gradovi na Jadranu su u strahu: ‘Riskiramo da cijela obala ovog ljeta ostane bez dozvola za rad!‘

Image
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

Gradovi do konca siječnja moraju izglasati planove, koji određuju način uređenja plaža, davanje dozvola za ležaljke, pedaline, ugostiteljske objekte, šetnice, plan održavanja, dohranjivanja plaža i gradnje na pomorskom dobru

26.1.2024.
9:56
Zvonimir Barisin/Pixsell
VOYO logo

U Hrvatskoj sada ne postoji ni jedna koncesijska dozvola za najam ugostiteljskih objekata i niza drugih usluga na pomorskom dobru. Dok gradovi ne donesu planove upravljanja pomorskim dobrom i ne raspišu natječaje - privatnici ni krivi ni dužni rade nelegalno, piše Jutarnji list.

A gradske im vlasti, u čijim redovima kulja nezadovoljstvo Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, nisu u stanju izdati dozvole i tvrde da nema šanse da se natječaji provedu po zakonu. Gradske vlasti trebale bi u sljedećih šest dana raspisati natječaje, a ni sami nemaju pojma po kakvim uvjetima, navodi dnevnik u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak 71. Zakona o pomorskom dobru i lukama, donesen lani u srpnju, propisuje da su jedinice lokalne samouprave do 1. veljače dužne objaviti javni natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru. Stavak 2. precizira da, ako to ne učine, smatra se da se u "tekućoj godini neće davati dozvole na pomorskom dobru"!

Image
LAVINA REAKCIJA /

Ne staju reakcije u slučaju Severine; Gibonni usred dodjele nagrada odaslao neočekivanu poruku: 'Tajne ne postoje'

Image
LAVINA REAKCIJA /

Ne staju reakcije u slučaju Severine; Gibonni usred dodjele nagrada odaslao neočekivanu poruku: 'Tajne ne postoje'

Norme i uvjeti još su uvijek misterij

Zašto? Zato što je Uredba o vrstama djelatnosti i visinama minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru koja je već trebala biti usvojena još u procesu javnog savjetovanja, započetom 19. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je rok savjetovanja s mjesec dana skratilo na dva tjedna. A čak i u ubrzanoj varijanti izvještaj o provedenom savjetovanju stići će dan poslije isteka obveze gradova da raspišu natječaj. Drugim riječima, niti gradovi znaju što od koncesionara trebaju tražiti, niti privatnici imaju pojma kakve uvjete trebaju ispuniti.

Državni tajnik Josip Bilaver poslao je 14. prosinca 2023. na adresu gradskih vlasti Uputu o donošenju Plana. Njome im daje blagoslov da rok za natječaje produže do 15. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praktičan potez, znak dobre volje? Ne, nego nesavjesno postupanje koje dovodi u pitanje legalnost planova i natječaja, tvrdi gradonačelnica Supetra Ivana Marković, a istu stvar tvrdi i splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Gradovi imaju vremena do kraja siječnja

Gradovi do konca siječnja moraju izglasati Planove, koji određuju način uređenja plaža, davanje dozvola za ležaljke, pedaline, ugostiteljske objekte, šetnice, plan održavanja, dohranjivanja plaža i gradnje na pomorskom dobru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njih moraju pribaviti suglasnost nadležnog tijela za prostorno planiranje i gradnju. No, ti zahtjevi stoje na stolu, jer kako se u Slobodnoj Dalmaciji požalio Mario Radevenjić, pročelnik Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije, ne zna uopće kako bi te suglasnosti trebale izgledati, piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo