NAKON POŽARA / Gradonačelnik Oroslavja: 'Potvrđena je radijacija'. Oglasila se i Civilna zaštita

Image

U požaru je propao ionizirajući gromobran, a gradonačelnik tvrdi da su na terenu službe izmjerile povišenu radijaciju na drugom i trećem katu zgrade, ali da nema opasnosti za građane. Umiruje javnost

10.12.2022.
15:12
VOYO logo

Gradonačelnik Oroslavja poslao je priopćenje za javnost nakon požara na zgradi bivšeg Oroteksa.

"Prilikom požara na zgradi bivše tvornice 'Oroteks' propao je ionizirajući gromobran koji se nalazio na krovištu tvornice. Nakon višesatnog moljenja i uvjeravanja s moje strane da bi to bilo potrebno, na teren su izašle dežurne službe, između ostalih i Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost pri čemu je privremeno bilo zaustavljeno gašenje požara. Nakon njihove inspekcije utvrđena je povećana razina radijacije na drugom i trećem katu zgrade 'Oroteksa' te je sa zapadnog stepeništa ograđen i zabranjen pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima inspekcije, kućanstva i građani su sigurni. Objašnjeno mi je da radijacija zbog debljine zidova ne 'probija' van zgrade. Prema navodima civilne zaštite da bi rizik od ozračivanja bio povećan osoba bi trebala biti jako dugo izložena radijaciji, točnije, trebala bi dulje vrijeme boraviti na 3. ili 4. katu zgrade Oroteksa.

Primarni je zadatak da se sanira požar do kraja kako bi se omogućio pristup ovlaštenim osobama da lociraju i uklone gromobran. Nakon toga slijedi očevid i istraga. Dogovoreno je da civilna zaštita konstantno motri situaciju te razinu radijacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci koji su bili izloženi, ako počnu osjećati bilo kakvu nuspojavu radijacije (mučnine, povraćanje) neka se odmah jave svom doktoru. Apeliram i molim sve službe koje su ovlaštene da omoguće svim vatrogascima koji su potencijalno bili izloženi radijaciji adekvatne stručne preglede.

Image
oglasila se hvz /

U požaru u Oroslavju nema ozlijeđenih! Izgorilo krovište od 4,500 metara kvadratnih

Image
oglasila se hvz /

U požaru u Oroslavju nema ozlijeđenih! Izgorilo krovište od 4,500 metara kvadratnih

Sve zajedno vas molim da se ne stvara nikakva panika te da vjerujete provjerenim informacijama a u slučaju bilo kakvih pitanja stojim, kao i uvijek, na raspolaganju", poručio je gradonačelnik Šimunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Oroslavju u noći s četvrtak na petak u golemom požaru izgorjela je zgrada bivšeg Oroteksa. Požar su gasili do 1:40.

Ravnateljstvo civilne zaštite: Ne postoji opasnost za stanovništvo

Uslijed požara koji je izbio u četvrtak, 8. prosinca 2022. na krovištu poslovnog objekta u Oroslavju, došlo je do urušavanja radioaktivnog gromobrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah po dojavi, na lokaciju je upućen djelatnik Inspekcije za radiološku i nuklearnu sigurnost Ravnateljstva civilne zaštite kako bi izvršio mjerenje brzine zračenja.

Mjerenjima na lokaciji utvrđene su povišene brzine zračenja unutar objekta te su vatrogascima dane upute za siguran pristup za gašenje požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektor je utvrdio kako ne postoji opasnost za stanovništvo od ionizirajućeg zračenja.

Daljnje mjere poduzimat će se kad požar bude u potpunosti ugašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo