ZAGREB NAKON POTRESA / Građani na mukama: 'Vlada je trebala zabraniti poskupljenje i u građevinskom sektoru'

Image
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Zagrepčani i dalje nemaju pojma bi li se sami trebali “baciti” na sanaciju i kako te tko će to platiti

7.4.2020.
11:00
Bruno Fantulin/PIXSELL
VOYO logo

Prošlo je više od dva tjedna od potresa koji je pogodio Zagreb, a građani i građanke i dalje nemaju dovoljno korisnih informacija.

VEZANE VIJESTI

Ne znaju bi se trebali sami “baciti” na sanaciju, na koji način i, ako to i barem površno naprave, hoće li im se kasnije vratiti novac. Jedna od njih je i Tamara iz Dalmatinske ulice, čija je zgrada dobila oznaku “privremeno neuporabljivo”. Statika nije narušena pa su neki od stanara odlučili ostati u svojim domovima, pogotovo jer su im vatrogasci i “visinci” skinuli crepove i cigle s krova pa se ne moraju brinuti o tome da će im nešto pasti na glavu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Zagrebu oštećeno na desetke zgrada i automobila: Grad izgleda kao iz filma katastrofe

Image

U Zagrebu oštećeno na desetke zgrada i automobila: Grad izgleda kao iz filma katastrofe

​Muče ih, međutim, urušeni dimnjaci, za koje ne znaju smiju li ih dirati sami, jer, kako su rekli Večernjem listu, od upravitelja zgrade Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva (GSKG) dobivaju informacije da neće moći dobiti povrat novca ako sanaciju nisu odradili kooperanti Holdingove podružnice.

Iz GSKG poručuju da traže odgovore koje će dati kasnije, a u u nacrtu Zakona o obnovi zgrada stoji kako će se povrat novca moći dobiti ako je on uložen “za nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja opasnih dijelova zgrade”, u što izgradnja novog dimnjaka ne ulazi.

''Ako su vlasnike stanova već javno prozvali kao glavne krivce za nastalu štetu, onda neka nam barem dopuste da baratamo svojim novcem od pričuve i sami biramo izvođače radova'', kaže Tamara dodajući da su stanari za njenu zgradu tražili procjenu potencijalne obnove i kod privatnih upravitelja: ''Svi kooperanti koji to rade sad digli su cijene u nebo. Za izgradnju novih dimnjaka, primjerice, trenutačno ne postoji ni okvirna cijena, a vidim da susjedi po društvenim mrežama pišu kako razni građevinci traže i do 6.000 eura po dimnjaku''. Tamara upozorava da su cijene svih građevinskih usluga 300 posto više nego prije potresa i smatra da je Vlada trebala zakonski zabraniti poskupljenje i u građevinskom sektoru.

S hitnim sanacijama, nakon što su vatrogasci odradili više od 3.000 intervencija te i jučer po gradu imali pedesetak vozila, nastavit će upravitelji zgrada, koji su kranove već postavili po centru grada, a navodno nijedan od njih unajmio nije Grad Zagreb, ni država, iako je jedan u ispomoć poslala čak i mormonska Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Skupštinski zastupnici, “zbog kaosa u gradu”, kako sami kažu, žele sjednicu gradskog parlamenta jer žele vidjeti “koliko je Zagreb nastradao, kolike su štete i u kojem smjeru ići''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo