Građani bježe od novih kredita k'o vrag od tamjana

24.2.2010.
8:39
VOYO logo

arti-201002230485006Krediti banaka ukupno prema sektoru građanstva iznose oko 118 milijardi kuna, a ukupna kreditna zaduženost građana prema bankama lani je padala jer se ljudi očito ne žele još više zaduživati u ovom vrlo nesigurnom razdoblju, piše Novi list.

Analitičari Privredne banke Zagreb u najnovijim tjednim PBZ analizama ocijenili su 2009. kao najlošiju godinu za banke u zadnjem desetljeću, a za 2010. praktički predviđaju nastavak sličnih kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić u ovoj godini očekuje nastavka pada kredita građanima uslijed smanjivanja zaposlenosti i pada neto plaća. Takvi trendovi, ističe Šantić, građane navode da i dalje smanjuju razinu zaduženosti, a ni zadnje korekcije kamatnih stopa na niže vjerojatno neće promijeniti takva kretanja.

Direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga Zrinka Živković Matijević ističe da hrvatsko tržište rada karakterizira visoka sezonalnost, pri čemu je uobičajeno da na samom početku i na kraju godine broj nezaposlenih raste, dok se broj nezaposlenih počinje smanjivati u razdoblju pred i za vrijeme turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Obzirom da je tržište rada segment gospodarstva na koji se recesijska kretanja odraze s određenim vremenskim odmakom, nepovoljni trendovi počeli su se osjećati krajem trećeg te početkom četvrtog tromjesečja 2009. godine. Smatramo da će negativni trendovi na tržištu rada biti osobito izraženi u prvoj polovici 2010. godine, pri čemu se naša očekivanja o maksimalnom broju nezaposlenih zadržavaju na razinama približno 350 tisuća'', ističe Živković Matijević.

U Erste banci kažu da je do sada poduzeto više mjera kako bi učinci usporavanja gospodarstva na kreditni portfelj banke bili što manji, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201002160646006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo