STVORILE SE OGROMNE GUŽVE / Hrvati navalili na poslovnice Sberbanka: Povlače svoj novac zbog sankcija. No, stigla je umirujuća poruka

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iz Hrvatske agencije za osiguranje depozita umiriju građane tvrdeći da imaju dovoljno novca da podmire sve osigurane depozite do 100.000 eura, a imaju i scenarij u slučaju propasti banke

25.2.2022.
13:11
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ruski Sberbank na udaru je sankcija Europske unije zbog rata u Ukrajini. Ta banka posluje u Hrvatskoj te ima gotovo 70.000 klijenata. Mnogi od njih su jutros pohrlili u njihove poslovnice kako bi podigli svoje depozite. Stoga su se ispred poslovnica stvorile gužve.

"Jučerašnji napad Rusije na Ukrajinu izazvao je zabrinutost na svim područjima života, a jednako tako i na području osiguranja depozita, posebice vezano uz ruske banke koje posluju na području Republike Hrvatske, konkretno Sberbank d.d.", objasnila je Hrvatska agencija za osiguranje depozita, koja je na konferenciji za medije održanoj u podne odgovorila i na mnoga bitnija pitanja za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osigurani depoziti

Poručili su da nema panike, jer Agencija ima dovoljno sredstava za pokrivanje svih depozita do 100.000 eura. U Sberbanku je osigurano ukupno 3,8 milijardi kuna depozita. Iz Agencije su poručili da će u slučaju najcrnjeg scenarija svi osigurani depoziti bi isplaćeni, piše RTL.

Inače, Sberbank Europe prodao je prošle godine dio svojih podružnica u srednjoj i istočnoj Europi beogradskoj AIK banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGROMNI GUBICI /

Ruski oligarsi u jednom danu izgubili oko 39 milijardi dolara! Objavljeno kojih pet sankcija EU uvodi agresoru, evo na što ciljaju

Image
OGROMNI GUBICI /

Ruski oligarsi u jednom danu izgubili oko 39 milijardi dolara! Objavljeno kojih pet sankcija EU uvodi agresoru, evo na što ciljaju

O svemu se priopćenjem oglasila i Hrvatska narodna banka: "Analiziramo i mogući utjecaj tih događanja na banke u Hrvatskoj u cilju povećavanja njihove spremnosti na sankcije ili druge posljedice koje mogu nastati s obzirom na rusko-ukrajinsku krizu. Drugi paket sankcija EU uključuje sveobuhvatne financijske sankcije i stroge kontrole izvoza koje će imati dubok utjecaj na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji. U okviru sankcija EU zabranjeno je kreditiranje i kupnja vrijednosnih papira pet najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu, što uključuje i Sberbank u Rusiji. Ovom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u EU. Nastavno na navedeno, obuhvat dosadašnjih EU sankcija nema direktan utjecaj na imovinu Sberbank d.d. Hrvatska", odgovorili su iz HNB-a. 

Europska banka sve prati

Dodali su da hrvatski Sberbank posluje unutar grupacije Sberbank Europe, koja je pod nadzorom Europske središnje banke, koja pažljivo motri i procjenjuje situaciju. Ponovili su da su svi depoziti građana u bilo kojoj situaciji po Zakonu osigurani do iznosa od 100.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana su u pravilu do 100.000,00 eura, a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura", navode iz HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo