GRAĐANI DONIRAJU, ALI NE I VLADA: / Fond za skupe lijekove pokrenut je prije tri mjeseca, a država u njega nije uplatila ni lipe

Image

Ni tri mjeseca otkako je pokrenut Fond za skupe lijekove, država u njega nije uplatila niti lipe.

4.3.2018.
18:04
VOYO logo

Problem skupih lijekova ministar zdravstva Milan Kujundžić prvo je hladnokrvno komentirao izjavom “kako nitko nema novaca za izliječiti svu djecu”.

Image
KUJUNDŽIĆU NIJE NEUGODNO ZBOG SRAMOTNE IZJAVE: /

'Kad se riječi izvade iz konteksta, dobiju drugačije značenje'

Image
KUJUNDŽIĆU NIJE NEUGODNO ZBOG SRAMOTNE IZJAVE: /

'Kad se riječi izvade iz konteksta, dobiju drugačije značenje'

'Država će platiti koliko i građani'

Nakon što se neuspješno pravdao, najavio je da je našao rješenje – skupe terapije će plaćati građani. Točnije, u prosincu je najavio osnivanje Fonda za inovativne lijekove, koji će omogućiti da inovativni lijekovi budu dostupni što većem broju pacijenata u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, obećao je i pomoć države. “Sredstva će prikupljati uplatama pojedinaca, pravnih osoba i putem humanitarnih akcija, a Vlada će sa svoje strane pridonijeti istim iznosom koliko će se prikupiti kroz donacije”, govorio je ministar Milan Kujundžić. Građani su tu ideju dočekali s bijesom, osobito jer je u isto vrijeme Vlada o trošku proračuna kupovala nove mobitele.

Ipak, građani su još jednom pokazali solidarnost. U prvih deset dana ove godine u Fond su uplatili 26.500 kuna. Država niti lipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je postalo jasno da je Kujundžić izigrao obećanje svim bolesnima, građani su sve manje uplaćivali. Postalo je jasno da Kujundžićev model propada.

Ipak, do kraja veljače građani, neke tvrtke i poneke lokalne zajednice na račun su uplatili 53.000 kuna. Država ni lipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tjedan Splitsko-dalmatinska županija na račun je uplatila čak pola mijuna kuna. Iako i dalje nije ni približno dovoljno, obzirom na cijene lijekova koji bi se iz fonda trebali kupovati, neizmjerno je mnogo uzme li se u obzir koliko je uplatila država. Nula kuna.

'Ovo je tek jedan od načina'

N1 je zatražio objašnjenje od ministarstva zdravstva koje im je poručulo da je ovo "tek jedan od načina prikupljanja novca te da država ima Povjerenstvo stručnjaka koje odlučuje o opravdanosti takvih lijekova ti da je država već u nekoliko navrata nabavljala lijekove što za djecu sa spinalnom mišićnom atrofijom, što za liječenje neuroblastoma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog Fonda, prema odluci Vlade ministar zdravstva imenuje Povjerenstvo koje na temelju dijagnostike odlučuje o svakom pojedinačnom slučaju te da sve počinje kada doktor specijalist postavi indikaciju za primjenu lijeka.

Povjerenstvo tada odlučuje i zatim odluku o opravdanosti primjene šalje bolničkoj, zdrastvenoj ustanovi koja se određuje za nabavu i primjenu lijeka. Ministarstvo još tvrdi da će se prikupljen novac trošiti striktno namjenski i transparentno te da će o tome javnost biti obaviještena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No puno više i nestrpljivije od "javnosti" koje spominje Kujundžićevo ministarstvo, objašnjenje čekaju obitelji oboljelih.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo