UVELI VIDEONADZOR / Grad Zagreb izdao tisuće kazni za nepropisno odlaganje otpada, ali većina ih pada na sudu

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Uz osporavanje mogućnosti, koju je najavila gradska uprava i stavljala odgovarajuća upozorenja, da se zbog prekršaja jednog stanara kažnjava sve stanare u zgradi, došlo je i do problema s videonadzorom, jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka utvrdila propuste gradskih službi i zabranila Gradu Zagrebu korištenje snimki videonadzora. Taj je problem ubrzo otklonjen, ali sada se u jednom dijelu pojavio novi, praksa nadležnih prekršajnih sudova koji su počeli, doduše samo za jedan dio kazni, donositi oslobađajuće presude

14.1.2024.
12:00
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Grad Zagreb uspostavio je sustav videonadzora s 530 kamera na 170 lokacija u gradu koje nadziru iz Operativno-komunikacijskog centra Sektora za komunalno redarstvo u Jagićevoj ulici. Sve u svrhu otkrivanja i kažnjavanja neodgovornih građana koji odlažu otpad nepropisno.

Dosad je izdano na tisuće kazni, čiji ukupan iznos premašuje pola milijuna eura. Od prosinca do rujna prošle godine ispisane su kazne na ukupno 450 tisuća eura zbog nepoštivanja novog modela. Najveći broj kazni izdan je poslovnim korisnicima, a izdala ih je Čistoća dok su komunalni redari izdali oko 800 prekršajnih naloga zbog nepoštivanja novog modela. Ne bi trebalo biti sporno da se kažnjava one koji se ne pridržavaju reda i nepropisno odlažu otpad, u samoj provedbi sankcioniranja građana redaju se kontroverze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tomislav tomašević /

'Odvajanje otpada u Zagrebu premašilo je najoptimističnije prognoze. Prvi cilj je postignut, ali...'

Image
tomislav tomašević /

'Odvajanje otpada u Zagrebu premašilo je najoptimističnije prognoze. Prvi cilj je postignut, ali...'

Vrlo je upitno je li dio izrečenih kazni opravdan, piše Jutranji list. Uz osporavanje mogućnosti, koju je najavila gradska uprava i stavljala odgovarajuća upozorenja, da se zbog prekršaja jednog stanara kažnjava sve stanare u zgradi, došlo je i do problema s videonadzorom, jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka utvrdila propuste gradskih službi i zabranila Gradu Zagrebu korištenje snimki videonadzora. Taj je problem ubrzo otklonjen, ali sada se u jednom dijelu pojavio novi, praksa nadležnih prekršajnih sudova koji su počeli, doduše samo za jedan dio kazni, donositi oslobađajuće presude.

To se ne odnosi na one koji su snimljeni ili zatečeni u odlaganju, primjerice, "običnog" otpada bez korištenja plavih ZG vrećica, ili onih koji su u kontejnere s komunalnim otpadom odbacivali papir i plastiku. No, nemali broj kazni komunalni redari izdali su i mahom pravnim osobama čije su račune ili kutije s nazivima njihovih tvrtki i obrta pronašli nepravilno odložene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna tvrtka koja ima lokal u samom centru Zagreba i odgovorna osoba te tvrtke, pravomoćno su oslobođeni optužbe da su u kolovozu prošle godine pored lokala, na površinu javne namjene, odbacili vreću s miješanim komunalnim otpadom u kojoj su komunalni redari pronašli njihove račune. Oni su uložili prigovor na obavezni prekršajni nalog Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove i promet i u svojoj su obrani na sudu poricali da su oni odbacili račune i komunalni otpad. Naveli su da je moguće da su te račune odbacile stranke koje su dolazile u njihov lokal, te su pojasnili kako oni svoje račune ne bacaju jer su ih dužni čuvati za knjigovodstvo.

Sud je na kraju zaključio kako se nije moglo pouzdano utvrditi da su okrivljenici odbacili spornu vreću s otpadom te ih je oslobodio optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Smeće, smrad i bijes zagrepčana: 'Biootpad nisu odvezli već 15 dana, otkako je bio onaj odron na Jakuševcu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo