Otvoreni razgovor / Predsjednica otvorila dušu: 'U Americi sam morala čistiti kuće' -Izdvoji smo još stvari koje niste znali!

Image
Foto: Hrvatska katolička mreža/YouTube screenshot

Od čitanja Biblije, do pjevanja - Kolinda Grabar-Kitarović pričala je o mnogobrojnim temama

4.7.2019.
13:00
Hrvatska katolička mreža/YouTube screenshot
VOYO logo

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović  u intervju za Hrvatski katolički radio (HKR) dotaknula se mnogobrojnih tema i aktualnih pitanja. S obzirom na to da je intervju potrajao, izdvojili smo najvažnije odgovore Grabar-Kitarović, odnosno nove informacije o našoj predsjednici za koje su do sada znali tek rijetki. 

Ovo su najvažniji dijelovi tog intervjua: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Voli čitati Bibliju

Predsjednica je u intervjuu za HKR staknula kako voli čitati Bibliju, posebice u teškim trenucima. 

"Meni je jedno od najdražih čitanja ili daleko najdraže Poslanica Svetog Pavla apostola Korinćanima (1 Kor 13, 1-13) o ljubavi. To je primjerice i poslanica koju sam izabrala i pročitala na vlastitom vjenčanju", kazala je predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Svakodnevno se moli

"Obavezno ujutro i navečer prije spavanja, ali kako kada. Kad idem na mise, krunicu isto tako, pogotovo u tim trenucima kada mi je teško onda molitva čak nekako i skrene misli s tih poteškoća", rekla je Grabar-Kitarović na pitanje koliko se često moli. 

3. Dečki iz pratnje mole krunicu

U svojem užurbanom tempu predsjednica uspije pronaći i vremena za slušanje radija, posebice kada putuje automobilom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nađem vremena za slušanje radija, a posebno u autu. Moram reći, a nadam se da se ovi dečki koji su u mojoj pratnji neće naljutiti, ali ima nekoliko njih koji redovito slušaju katolički radio i mole krunicu u autu", priznala je Grabar-Kitarović.

4. U Americi je čistila kuće

Govoreći o svojem političkom putu, karijeri i životu, predsjednica je dodala i kako je u životu radila svašta, te da se ničega ne srami jer od nekud se mora početi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve sam radila u životu. Bila sam i dadilja, u Americi sam čistila i kuće kako bi zaradila malo sa strane, predavala sam engleski jezik, penjala sam se kroz sustav... Neki su se tome ismijavali, tajnica, da svatko treba početi. Dakle, moja je poanta da se ne treba bojati nikakvog posla", poručila je predsjednica. 

5. Život počinje začećem

U intervjuu se dotaknula i teme priziva savjesti. Upitana što o tome misli, predsjednica je kazala kako svatko ima pravo na priziv savjesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto tako kao predsjednica moram reći da kad taj priziv savjesti dovodi do situacije koja onemogućuje normalno funkcioniranje oko institucije onda se država mora pobrinuti da to riješi na neki drugi način. Posebno je bitan odgoj djece, a o tome treba razgovarati od najranijih dana. Puno problema nastaje jer djeca nisu svjesna tih nekih etičkih promišljanja. Kad sam bila trudna samo sam molila Boga da djeca budu živa i zdrava, međutim doista moram reći da su ispali puno puno bolji, sjajni nego što to možda ja zaslužujem. Često kažem da su oni najracionalnija bića u našoj obitelji. Od začeća smo ih tretirali kao ravnopravne članove obitelji", poručila je Grabar-Kitarović pa se osvrnula i na početak ljudskog života. 

"Ljudski život počinje začećem. Za mene kao majku. To mogu posvjedočiti – taj osjećaj kada vidite ultrazvuk, kada čujete otkucaje srca, to se ne može opisati", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Iako bez sluha, pjevala u zboru

Sada kada su joj djeca u godinama kada može imati vremena i za sebe, odlučila se posvetiti svojoj akademskoj karijeri i obrazovanju. 

"Sve ispite sam položila na vrijeme, sad trebam pisati radnju i onda braniti doktorat", rekla je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je i kako duhovnu snagu crpi u pjesmama pa je ispričala koje pjesme voli, ali i da je pjevala u zboru, ministrirala...

"Rajska djevo kraljica Hrvata pjevam svim srcem... Ima jako jako puno pjesama koje volim. Kad sam bila mala, bila sam u crkvenom zboru. Nisam baš imala puno sluha, ali svećenik je bio jako tolerantan, ali više je volio kad sam čitala Poslanice. Kasnije sam se malo usavršila pa evo u Washingtonu kad smo bili isto sam pjevala u crkvenom zboru, moja djeca su ministrirala, a i ja sam ministrirala nekoliko puta kad sam bila mlada. Volim puno pjesama, ali ono što bi posebno izdvojila u tim nekakvim intimnim trenucima jest ona pjesma koju je volio i sveti otac Ivan Pavao II.", kazala je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo je tu pjesmu i zapjevala na kraju intervjua. Kako je to izgledalo, ali i zvučalo možete pogledati OVDJE

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo