GRABAR KITAROVIĆ PUCA U PRAZNO / Najnovijim potezom dokazala da nije savladala bit Ustava

I sama inicijativa za smjenu premijera, ministra ili cijele Vlade prema postojećem Ustavu ne može doći od predsjednice države već samo od Sabora.

24.2.2015.
7:58
VOYO logo

Po važećem Ustavu, premijera, bilo kojeg ministra, ili Vladu u cjelini može smijeniti jedino Sabor i to natpolovičnom većinom ukupnog broja zastupnika. S obzirom na to da u sadašnjem sazivu Sabora sjedi 151 zastupnik, za smjenu premijera potrebno je najmanje 76 zastupničkih glasova, a ta većina u ovom trenutku ne postoji.

Predsjednica nije savladala Ustav

S obzirom na to da u sklopu dogovora oko održavanja sjednice Vlade koju želi inicirati kao predsjednica države predlaže smjenu aktualnog premijera, pitanje je li Kolinda Grabar Kitarović savladala Ustav na čije poštivanje je 18. ovog mjeseca svečano prisegnula, prije svega ono poglavlje Ustava koje regulira ovlasti predsjednika države, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je, nakon što svečano prisegnula na poštivanje Ustava, prema 94. članku Ustava koji definira temeljne zadaće predsjednika države dužna brinuti se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Pozivanje legalno izabranoga premijera na ostavku s pozicije predsjednice države, ma kakav taj primjer bio i ma što ona o njegovom radu mislila, daleko je od brige za redovno i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo