neispunjeno obećanje / Birokratske zavrzlame: Park-šumu na Pantovčaku građani mogu gledati jedino preko ograde

Grad Zagreb trebao je biti taj koji će park urediti, ali danas nam kažu kako s državnom još uvijek nisu riješili imovinsko pravne odnose

20.2.2020.
23:00
VOYO logo

Iz jednog ureda iselila je u utorak, a samo dva dana kasnije dobila je novi!

Kolinda Grabar Kitarović napokon će imati ured u Visokoj ulici. Nakon što joj je propalo izmještanje ureda predsjednice, u četvrtak je dobila ured bivše predsjednice - u vili od tisuću četvornih metara. Grabar Kitarović imat će još i vozača, dva državna službenika, ali ne i cijeli prostor u Visokoj 22!

"Nekakvih stotinjak kvadrata koje će fizički biti moguće odvojiti", otkrio je Mario Banožić (HDZ), ministar državne imovine.

Nakon što se vrati s godišnjeg odmora morat će sastaviti godišnji plan rada ureda - za to će imati 30 dana. U istom roku mora donijeti i financijski plan i Pravilnik o unutarnjem redu Ureda. I na njega ima pravo 5 godina.

''Nakon 5 godina taj ured prestaje postojati. Ako ona nakon nekog roka nema više želju obavljati tu dužnost ili se zaposliti negdje drugdje, onda taj ured prestaje s korištenjem", pojasnio je Ivan Malenica (HDZ), ministar uprave.

Dok je stolovala na Pantovčaku s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem i ministarstvom državne imovine obećala je građanima na korištenje dati park šumu koja okružuje ured na Pantovčaku. Točnije 700 tisuća kvadrata.

''Ta se zemlja vraća ministarstvu imovine. Međutim, daje se na korištenje gradu Zagrebu početno na 50 godina", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

''Mene će opet zapasti da delam. Drugo ništa ne znam. Tu šumu treba urediti, idemo delati. Moj govor završava i počinje s tim", rekao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo dvije godine kasnije od ovog početka delanja, parka i šetnice nema. Lani u studenom Vlada je donijela odluku da se 67 hektara šume izuzme iz upravljanja Ureda i postane park namijenjen građanima. I tu sve staje.

Građani park šumu na Pantovčaku mogu gledati isto kao što je bivša predsjednica gledala na Bijelu kuću. Preko ograde! Grad Zagreb trebao je biti taj koji će park urediti, ali danas nam kažu kako s državnom još uvijek nisu riješili imovinsko pravne odnose.

Nitko ne objašnjava o kakvim se imovinsko pravnim odnosima radi. I zapravo ni danas se ne zna tko je za što zadužen. U to se nedavno uvjerila kolegica iz Jutarnjeg lista. Prvo je krenula s ministarstvom državne imovine.

''Tamo su mi na moj upit kad će park šuma biti otvorena za građane rekli da to više nije u njihovoj ingerenciji. I da se sa svojim pitanjima obratim ministarstvu poljoprivrede. To me začudilo, ali objasnili su da to predstavlja šumsko zemljište u ingerenciji Hrvatskih šuma. Ja sam se obratila ministarstvu poljoprivrede. Tamo su bili začuđeni što im se uopće i javljam. Ali pristojno su odgovorili da za otvaranje šume potrebno zbrinut životinje, ali da to nije u njihovoj nadležnosti i da se obratim uredu predsjednice", kaže Dora Koretić, novinarka Jutarnjeg lista.

Tadašnji ured odgovara da to više nije u njihovoj nadležnosti. I tako ispada da je park šuma u najelitnijem dijelu grada postala ničija zemlja. Prije izdvajanja šume za građane, okućnica na Pantovčaku bila je veća nego okućnica Bijele kuće.

Treba podsjetiti i na gradonačelnikovo obećanje iz 2018. kad će park biti otvoren.

''Po meni je to kada počnu pupati krajem ožujka ili početkom travnja iduće godine jaglaci, visibabe i kaj još i šafrani'', kazao je tada Bandić.

''Mi ćemo se truditi da to bude i prije", rekla je bivša predsjednica.

Šafrani i visibabe niču već drugi put od ove najave, a građani će parkom, čini se, šetati tek kad na vrbi rodi grožđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo