Sastanak na vrhu / Grabar-Kitarović na summitu Procesa Brdo-Brijuni u Tirani

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Summit počinje u srijedu navečer neformalnom večerom sudionika, dok se glavnina programa održava u četvrtak.

8.5.2019.
8:34
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na redovitom godišnjem summitu Procesa Brdo-Brijuni - slovensko-hrvatske inicijative za približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji - koji u srijedu i četvrtak u Tirani organizira albanski predsjednik Ilir Meta.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak na vrhu na kojemu se očekuje dolazak svih čelnika država ili vlada zemalja uključenih u inicijativu, počinje u srijedu navečer neformalnom večerom sudionika, dok se glavnina programa održava u četvrtak. U Procesu Brdo-Brijuni, koji su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija, sudjeluju i Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, zemlje koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU-u.

Kako je najavljeno iz ureda albanskog predsjednika Mete, uz dvoje supredsjedatelja summita, hrvatsku predsjednicu Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, očekuje se sudjelovanje triju članova predsjedništva Bosne i Hercegovina, Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, kosovskog predsjednika Hashima Thacija, crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, te predsjednika Sjeverne Makedonije u odlasku Đorge Ivanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanski organizatori najavili su da će počasni gost summita Procesa Brdo-Brijuni biti poljski predsjednik Andrzej Duda, a također se očekuje i dolazak visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Održavanje summita vremenski se poklapa s proslavom Dana Europe 9. svibnja, što bi trebao biti još jedan simbolički poziv na jačanje zajedničkih europskih vrijednosti i potpora približavanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova inicijativa služi kao važan forum na najvišoj razini za jačanje dijaloga i suradnje, te sigurnosti i stabilnosti, kao i potpora europskim i euroatlantskim procesima u svim zemljama regije", naveo je ured albanskog predsjednika najavljujući skup.

Očekuje se da će po završetku summita biti prihvaćena zajednička izjava, a skup će također biti prilika za niz bilateralnih sastanaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je ranije kazala njezina glasnogovornica, visoka predstavnica EU-a Mogherini nada se da će nakon neuspjelog pokušaja približavanja stajališta Srbije i Kosova na nedavnom skupu u Berlinu u organizaciji njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, iskoristiti summit u Tirani kako bi ponovno pokrenula dijalog između Beograda i Prištine.

Summit se isto tako održava nekoliko tjedana uoči europskih izbora krajem svibnja, te summita čelnika EU-a početkom lipnja na kojemu bi se trebala donijeti odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU-a s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, pa se očekuje da će se u Tirani razgovarati i o tim temama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenut, osnovna ideja bila je da se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabiliziraju prilike na europskom jugoistoku kako bi se stvorili preduvjeti za proširenje Europske unije na taj dio kontinenta.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo