potraga za rješenjem / Grabar-Kitarović i Fischer složni: 'Gradnja zidova zbog izbjeglica nije pravi put'

Image
Foto: AP Images

Grabar-Kitarović nije htjela komentirati inicijativu susjedne Mađarske, samo je rekla kako 'nije za nove zavjese među ljudima'

18.6.2015.
16:29
AP Images
VOYO logo

Pitanje izbjeglica i ilegalnih imigranata treba rješavati u sklopu Europske unije, a eventualna gradnja zidova u Europi nije pravi put, rekli su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i austrijski predsjednik Heinz Fischer u četvrtak u Beču.

Image
ZIDOVI MEĐU ZEMLJAMA /

Vučić šokiran mađarskom najavom da će podići ogradu duž granice sa Srbijom

Image
ZIDOVI MEĐU ZEMLJAMA /

Vučić šokiran mađarskom najavom da će podići ogradu duž granice sa Srbijom

Mađarska je prije nekoliko dana najavila da će prema Srbiji podignuti zid ne bi li tako spriječila ulazak ilegalnih imigranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješavati problem izbjeglica zidom u Europi, u tome ne vidim ništa dobro. To je pitanje koje se može rješavati samo solidarnošću", rekao je austrijski predsjednik i ogradio se kako je zasad 'samo načuo' za tu mađarsku zamisao.

Grabar-Kitarović nije htjela komentirati inicijativu susjedne Mađarske, samo je rekla kako "nije za nove zavjese među ljudima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je problem koji se mora rješavati dogovorom u Europskoj uniji", rekla je i najavila kako hrvatska obalna straža šalje brod Andrija Mohorovičić u vode kraj talijanskoga otoka Lampeduse, područje kojim prema Europi plove izbjeglice sa sjevera Afrike.

Dvoje predsjednika razgovaralo je i o proširenju Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako proširenje nije moguće u mandatu ove Europske komisije", rekla je hrvatska predsjednica, "vjerujem u politiku proširenja jer se tako građanima zemalja aspirantica šalje poruka o vrijednosti reforma".

Hrvatska nije na putu da postane problem poput Grčke, rekla je novinarima Grabar-Kitarović, jer se pomalo oporavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski je rast krhak", rekla je, "tek 0,5 posto, ali je dobar znak da se gospodarstvo oporavlja i nadam se da će hrvatska vlada nastaviti s reformama" i poticanjem ulaganja i izvoza, jačanja malog i srednjeg poduzetništva. "Optimist jesam", naglasila je.

Hrvatska je predsjednica zatim sudjelovala u svečanosti omatanja Ringturma, najstarijega bečkog nebodera, u djelo hrvatske umjetnice Tanje Deman. Svako ljeto ta je zgrada 'platno' nekog umjetnika, a za 2015. je odabrano djelo Ljetne radosti Tanje Deman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica države iz Beča putuje u Bratislavu gdje će od petka sudjelovati na sigurnosnome forumu Globsec 2015.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike