ni jedna oboljela osoba / Gorski kotar utočište od pandemije koronavirusa: 'Držimo se naputaka i čekamo da prođe'

Prema podacima, Primorsko-goranska županija je najuspješnija u borbi s koronavirusom

23.4.2020.
18:00
VOYO logo

Već smo izvijestili da je prema broju stanovnika Primorsko-goranska županija najuspješnija u borbi s korona virusom, odnosno, da ima najmanji broj zaraženih. A u toj županiji oaza je Gorski kotar, koji od početka epidemije nema niti jednu oboljelu osobu.

Upravo zato županija je podijeljena u tri subregije. Za Gorski kotar i dalje su potrebne propusnice, kako se ne bi ugrozilo to virusom netaknuto područje. Gorani su ispričali zašto misle da su pošteđeni i kakav im je život u izolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Dan planeta Zemlje Gorani joj zahvaljuju. Priroda ih je, kažu, poštedjela jer ne podcjenjuju niti jednu od njezinih poruka.

Povukli su se u svoja dvorišta, drže se pravila, a dosadno im ne može biti jer posla uvijek ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam shvatio ozbiljno, inače sam tip koji ne ide previše van, kad moram u trgovinu, idem jednom mjesečno, obavim ono što mi treba i eventualno kruh i koja sitnica i ono što sam primijetio, stvarno se ljudi drže ovih propisa", rekao je Dubravko Rački iz Delnica.

Jedan od rijetkih komadića svijeta u koji se virus nije uvukao. A u tom svijetu svaki Goranin ima svoji dragocjeni svijet. Sretan par posljednji odavde koji se uspio vjenčati prije uvedenih mjera zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eto, kažu da smo se pet do 12 oženjeni i eto, mi smo se oženili, za dva dana se sve zatvorilo, mi smo bili zadnji koji smo uspjeli to obavit, a kasnije tko će uspjet nek mu je sretno. Izoliran sa ženom, sa sinom novorođenim", izjavio je Kristijan Grgurić.

A tu je i šogor s kojim uvijek nekako ispuni vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo drva, malo oko kuće, nešto se radi i eto, borimo se. Svi smo u kućama, držimo se civilnog stožera, naputaka koje nam oni kažu i eto, čekamo da prođe", rekao je Mirko Đukić iz Delnica.

A da prođe čekaju i hotelijeri. Samo pogled na najpoznatiju goransku štrudlu vraća mirise, okuse, uspomene na ne tako davne dane, za koje ovdje vjeruju da će uskoro opet svanuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da ćemo uspjet uhvatit ovaj dio vikendaša, znači gosti koji vikendom dođu u Fužine, a što se tiče stranaca, to je upitno dok god se ne otvore granice", kazao je Andrej Kauzlarić, voditelj hotela Bitoraj.

Do tada će svi biti strpljivi. Imaju puno toga na svojoj strani. Od klime do prehrane koja ih štiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi Gorani smo, što je bila star riječ, stara pedeset godina: "Krumpir i zelje, goransko veselje". Mi puno kristimo i kupusa i sarme i špeka, češnjaka i to je jedan autohtoni recept za Gorski kotar", izjavio je Ivica Juričić iz Delnica.

Na prvi pogled pusto područje, ali u svaki kutak budan je kao proljeće koje ovih dana zasluženo grli Gorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo