novi aspekt priče / Goran Beus Richembergh: 'Ako je predsjednica u SAD putovala bez osobne zaštite, to je ugroza nacionalne sigurnosti'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

HNS: 'Zahtijevamo javnu objavu podataka o posjetu predsjednice države SAD-u'

11.1.2017.
10:20
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo
Image
novi post /

Dok mediji i građani čekaju dodatna objašnjenja puta u SAD, predsjednica se oglasila na Facebooku

Image
novi post /

Dok mediji i građani čekaju dodatna objašnjenja puta u SAD, predsjednica se oglasila na Facebooku

HNS-ov Goran Beus Richembergh na svojem Facebook profilu se zapitao je li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović putovala u inozemstvo bez osobne zaštite.

"Nisam upratio je li ikome palo na pamet pitati je li predsjednica putovala u inozemstvo i bez osobne zaštite? Ona je štićena osoba prve kategorije i ni na kraj pameti joj ne bi smjelo biti da putuje bez nje. Ako je to učinila i ako šef nadležne službe MUPa nije istoga časa podnio ostavku i izvijestio ravnatelja i ministra onda je njegova karijera s tim završila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako je i izvijestio ravnatelja i ministra a ovi nisu blokirali izlazak iz zemlje, onda se od njih obojice trebaju zahtijevati ostavke. Radilo bi se o ugrozi nacionalne sigurnosti jer je predsjednica vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i njena osobna sigurnost je prvorazredno pitanje nacionalne sigurnosti", napisao je Beus Richembergh.

HNS: Zahtijevamo javnu objavu podataka o posjetu predsjednice države SAD-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A putem priopćenja za medije oglasio se i HNS. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"S obzirom da ni četvrti dan nakon povratka predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović iz Sjedinjenih američkih država ni predsjednica, ni njen ured nisu obavijestili hrvatsku javnost o detaljima posjeta, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati zahtijeva da to učine što prije. Smatramo da svojim netransparentnim ponašanjem Kolinda Grabar Kitarović šteti instituciji predsjednika/ce, a izjavama koje daje s ulica Washingtona i ispred Bijele kuće sramoti Hrvatsku, dovodeći njene građane u  vrlo neugodan položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemlji koja slijedi demokratske prakse i koja ima demokratski izabrane institucije krajnje je zabrinjavajuće što je i tjedan dana nakon posjeta SAD-u potpuno nepoznato i nejasno je li predsjedničin put službene ili privatne naravi, s obzirom da niti je transparentno i jasno najavljen, niti su navedene prateće aktivnosti posjeta. Povrh svega, jasno je vidljivo da predsjednica države posjet nije uskladila ni s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, ni s Vladom, na što je obvezuje Ustav RH, a što jasno pokazuje razinu neznanja i lošeg funkcioniranja vanjske politike Republike Hrvatske.

Jesu li se predsjednica države i njezin ured zapitali što takvo ponašanje govori o Hrvatskoj? Zašto predsjednica države radi posao veleposlanika i eventualno državnih tajnika i stoji pred vratima nadajući se da će je netko primiti? Je li predsjednica države svjesna štete koju svojim ponašanjem nanosi Hrvatskoj i njenim građanima? Je li svjesna da, osim što ni na koji način ne zastupa ni jedan hrvatski interes i narušava dignitet institucije predsjednika/ce države, svojim odnosom prema instituciji koju zastupa dovodi do situacije u kojoj građani nepovratno gube povjerenje u sve demokratske institucije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše pripremljeno i loše iskomunicirano putovanje predsjednice Republike dodatno je pogoršao pokušaj popravljanja situacije predstavljanjem putovanja kao „niskoprofilnog“ i „privatnog sa službenim kontaktima“, posebno kada se uzme u obzir da je plaćeno novcem poreznih obveznika, zato pozivamo predsjednicu i njezin ured da pokažu minimum transparentnosti i poštivanja hrvatskih građanki i građana i objasne što je predsjednica njihove države radila u SAD-u, s kojim političarima i službenicima je razgovarala i koliko je to koštalo porezne obveznike, koji ne bi trebali plaćati privatna putovanja političkim dužnosnicima", navodi se u priopćenju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo