GORAN (26) TRAŽI STAN JOŠ OD PRVOG LOCKDOWNA: / 'Naišao sam na svakakve užase, u jednom stanu ne bih ostavio ni mrtvaca...'

Image

Kako do stana? Pitanje je to koje godinama muči naše brojne sugrađane. Tržište ne miruje, cijene rastu, a prva nekretnina čini se kao nemoguća misija.

18.3.2021.
7:02
VOYO logo

Pronalazak odgovarajuće nekretnine za kupnju često se čini kao nemoguća misija u Hrvatskoj. Iznimno visoke cijene kvadrata, koje nisu pale čak ni u vrijeme korona-krize, nego su doživjele rast, uglavnom predstavljaju muku za one u potrazi za stanom ili kućom.

Vlastiti stan bi u Zagrebu htio kupiti i 26-godišnji Slavonac Goran, koji u metropoli živi već neko vrijeme. Radi kao projektant te mu mjesečna primanja iznose od 5000 do 6000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nam je otkrio, na kupnju stana odlučio se jer je shvatio "da mu se više isplati daviti za kredit nego za stanarinu".

Image
Image

KAKO DO STANA: Stručnjak objašnjava što za cijene znače potres, korona, APN i što slijedi: 'Ne može kvadrat na Trešnjevci biti 3200 eura'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO DO STANA: /

Stručnjak objašnjava što za cijene znače potres, korona, APN i što slijedi: 'Ne može kvadrat na Trešnjevci biti 3200 eura'

Image
KAKO DO STANA: /

Stručnjak objašnjava što za cijene znače potres, korona, APN i što slijedi: 'Ne može kvadrat na Trešnjevci biti 3200 eura'

Potraga za stanom nakon prvog lockdowna

Goran će stan kupiti uz pomoć roditelja, kredita i ušteđevine.

"Mislim da si mlada osoba danas teško može zaraditi za stan u Zagrebu osim ako nema jako visoku plaću ili ga kupuje s partnerom. Nakon prvog lockdowna, negdje na ljeto, počeo sam s traženjem nekretnine i još je nisam našao jer mjesecima na online oglasnicima stoje isti stanovi s previsokim cijenama za ono što nude", govori Goran te dodaje da stan traži u nešto starijim zgradama, kako bi si ga mogao priuštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Goran je svjestan da se tijekom svoje potrage mora 'naoružati' strpljenjem

'Dosta stanova bez sređenih papira'

Prema Goranovu mišljenju, prihvatljiva cijena kvadrata iznosi oko 1500 eura pa čak do 2000 eura u slučaju da je riječ o hit lokaciji. Cijena kvadrata koju spominje odnosi se na novogradnju, dok smatra da bi puno niže cijene trebale biti za starije zgrade.

"Primijetio sam da dosta stanova nema sređene papire, odnosno ima problema s vlasništvom, i to je problem što se tiče kupnje stana. Isto tako, neki ljudi prodaju stanove u zgradama oštećenima u potresu i onima koje nisu održavane, baš kao i stanovi koji se prodaju. Neki stanovi koje sam obišao godinama zjape prazni, čak se nisu ni iznajmljivali. Naletio sam i na strašno prljave stanove koji nisu obnavljani otkako je zgrada sređena", kaže naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tko još u 21. stoljeću prodaje dvodijelne stanove?'

Mladić smatra da su cijene nekretnina u Hrvatskoj nerealno visoke i "napumpane" najviše zbog APN-a i činjenice da ne postoji porez na nekretnine. "U Zagrebu se to posebno vidi", kaže i dodaje da je primijetio da su zbog APN-a puno porasle cijene kvadrata u metropoli unazad dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom svoje potrage za stanom naišao sam zaista na svakakve užase. U jednom stanu ne bih ni mrtvaca ostavio, a kamoli to nudio za prodaju nekome. Zidovi su u jednom od stanova bili užasno žuti od dima cigareta i doslovno nikada nije bio okrečen. Dvodijelni stanovi su nešto najgore što sam vidio. Tko to još prodaje u 21. stoljeću?", pita se naš sugovornik.

Pred njim je još puno stanova za pogledati pa Goran kaže da je najbitnije "naoružati se živcima i strpljenjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kupujete nekretninu ili ste je nedavno kupili i želite nam ispričati Vašu priču? Javite nam se na netvijesti@rtl.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo