'OSTAJEMO ZAROBLJENI U MODELU' / Miletić poručio Plenkoviću: 'Zaboli nas đon, izgubit ćete izbore'; Gong nezadovoljan: 'Vlada je predložila frankenštajnske izborne jedinice'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska će tako ostati 'zarobljena u modelu 10 jedinica po 14 mandata', dok je Gong predložio model sa šest izbornih jedinica

25.5.2023.
15:24
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Iz Gonga su u četvrtak ocijenili da Vladin prijedlog Zakona o izbornim jedinicama sadrži 'frankenštajnske' jedinice koje spajaju Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu, dok je Zagreb i dalje podijeljen na više izbornih jedinica.

„Gong upozorava na ozbiljne nedostatke Vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica”, navode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svaka jedinica sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu'

Ocjenjuju da je Vlada zanemarila uputu Ustavnog suda da pri formiranju izbornih jedinica izbjegne fragmentaciju postojećih administrativnih cjelina, odnosno gradova i županija. U Gongu smatraju da nove granice izbornih jedinica u tom pogledu ne donose poboljšanje, već upravo naprotiv, donose regresiju dosadašnjeg modela.

Image
PROMJENE ZA 22 POSTO BIRAČA /

Plenković otkrio za koliko birača se mijenja izborna jedinica: 'Evo što smo željeli postići'

Image
PROMJENE ZA 22 POSTO BIRAČA /

Plenković otkrio za koliko birača se mijenja izborna jedinica: 'Evo što smo željeli postići'

„Do sada su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu”, ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Gong tvrdi da je Vlada 'propustila priliku napraviti ozbiljnu i održivu izbornu reformu', kojom je mogla trajno izbalansirati izborne jedinice.

„Štoviše, danas predloženim modelom širom je otvorila vrata stalnom političkom prekrajanju granica prije svakih izbora, uslijed demografskih promjena”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gong nije uputio kritiku Vladi samo zbog sadržaja novog prijedloga

Hrvatska će tako ostati „zarobljena u modelu 10 jedinica po 14 mandata”, dok je Gong predložio model sa šest izbornih jedinice koje u potpunosti slijede granice županija i u kojima bi se biralo između 17 i 29 zastupnika, ovisno o broju birača ili stanovnika, navodi se u priopćenju.

Kažu i kako kritiku Vladi Gong nije uputio samo zbog sadržaja novog prijedloga izbornih jedinica, već i zbog „netransparentnog i isključivog procesa u kojem su sudjelovali navodni neimenovani stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potez Vlade stoga smatraju 'opasnim za zdravlje demokracije' jer, 'urušava povjerenje građana i građanki u izborni proces i demokratske institucije'.

Miletić: Neće vam pomoći prekrajanje jedinica

Zastupnik Marin Miletić (Most) poručio je u četvrtak premijeru Andreju Plenkoviću, komentirajući novi zakon o izbornim jedinicama, da mu neće pomoći prekrajanje izbornih jedinica jer će svejedno izgubiti izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zaboli nas đon premijeru, ne bojimo vas se i jedva čekamo izbore“, poručio je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu, nakon što je Plenković predstavio novi zakon o izbornim jedinicama.

Neće vam pomoći prekrajanje jedinica, kao ni to što su Matulji u istoj jedinici sa Obrovcem i Petrinjom, neće vam pomoći sve što radite, jer će se probuditi uspavani dio naroda koji nije izlazio na izbore, njima vas je dosta, rekao je Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvao je Plenkovića da je iz zemlje „rastjerao“ pola milijuna građana, njegova je vlast izgradila koruptivnu hobotnicu, a ne vodi brigu o činjenici da ističe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Što god činili neće biti dostatno, vlast ćete izgubiti, ustvrdio je Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo