zanimljivo... / GONG otkrio - sve je manje prijenosa saborskih odbora. Doznalo se tko voli raditi iza zatvorenih vrata...

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Najviše prijenosa preko saborskog kanala na YouTubeu osigurao je Odbor za poljoprivredu, koji vodi Marijana Petir - 59 puta

25.5.2023.
10:09
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Prvi put u 10. sazivu Sabora dogodio se pad videoprijenosa sjednica radnih tijela, objavio je GONG.

Tijekom 2020. okrugli stolovi i druga događanja, bili su popraćeni videoprijenosom uživo 24 puta, odnosno oko 4,5 puta mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće godine događanja u Saboru moglo pratiti preko službenog YouTube kanala 125 puta ili 10 videoprijenosa mjesečno.

U 2022. iz Sabora je takvih videoprijenosa bilo čak 164, odnosno oko 14 svakog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih četiri i pol mjeseci ove godine, međutim, imali smo 50 videoprijenosa, što znači nešto malo preko 11 mjesečno.

Image
Foto: GONG

Broj videoprijenosa sjednica odbora u 10. sazivu Sabora

Iz brojki što ih je GONG preuzeo iz statistika saborskih najava takvih prijenosa preko službenog YouTube kanala Sabora, očit je pad učestalosti video prijenosa sjednica radnih tijela Sabora u 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trend pada otvaranja Sabora građanima videoprijenosima uživo na ovaj način u potpunoj je suprotnosti s dijelom zaključaka Konferencije predsjednika parlamenata EU-a, na kojoj je u svibnju 2021. sudjelovao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Na konferenciji je bila riječ o korištenju modernih tehnologija za poboljšanje međuparlamentarne suradnje u EU-u, te za poboljšanje rada parlamenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
državni vrh u okučanima /

Je li Jandrokoviću dosadilo biti tampon zona između predsjednika i premijera? 'Ne poznajete protokol'

Image
državni vrh u okučanima /

Je li Jandrokoviću dosadilo biti tampon zona između predsjednika i premijera? 'Ne poznajete protokol'

Jedan od zaključaka Konferencije direktno se odnosio na otvaranje parlamenata javnosti, odnosno građanima korištenjem tehnologije: "Potiče parlamente koji organiziraju međuparlamentarne konferencije da ih otvore javnosti i parlamentima videoprijenosom ili na neki sličan način kad god je to moguće".

Točno dvije godine poslije u Saboru pada broj videoprijenosa. GONG je istražio tko su predsjednice i predsjednici saborskih odbora koji su u 10. sazivu omogućavali najviše videoprijenosa sjednica odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se vidi iz grafike, najviše prijenosa preko saborskog kanala na YouTubeu osigurao je Odbor za poljoprivredu, koji vodi Marijana Petir, 59 puta.

Image
Foto: GONG

Broj videoprijenosa sjednica radnih tijela i drugih događanja u 10. sazivu Sabora po godinama

Slijedi Odbor za zaštitu okoliša i prirode Sandre Benčić sa 42 videoprijenosa sjednica, zatim Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Renate Sabljar-Dračevac - 39 videoprijenosa, Odbor za gospodarstvo kojemu je njegov predsjednik Žarko Tušek osigurao 35 sjednica koje su mogli pratiti i građanke i građani, te Odbor za Ustav, Poslovnik i poslovnički sustav Dražena Bošnjakovića sa 30 prijenosa sjednica preko YouTube kanala Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrajući volju za takvim otvaranjem Sabora javnosti, u obzir su uzeli i udio sjednica odbora popraćenih videoprijenosom u odnosu na ukupan broj sjednica. Pokazalo se da najbolji rezultat ima Odbor za zaštitu okoliša i prirode sa 42 od 44 sjednice, odnosno čak 95% održanih sjednica s videoprijenosom.

Sljedeći najbolji je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav sa 59%, zatim Odbor za poljoprivredu i Odbor za gospodarstvo sa po 58%, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije sa 48% kojim predsjeda Josip Borić. On je taj odbor naslijedio od Natalije Martinčević koja ga je vodila još od konstituiranja 10. saziva Sabora, i to tako da je na polovici saziva svom odboru osigurala najveći broj prijenosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane utvrđeno je da u dosadašnjem radu u 10. sazivu Sabora niti jednu sjednicu sa videoprijenosom nisu organizirali Odbor za zakonodavstvo (od čak 104 održanih sjednica) kojega vodi Marija Jelkovac, Odbor za turizam, Odbor za ratne veterane, Odbor za predstavke i pritužbe, Odbor za obranu, Odbor za međuparlamentarnu suradnju, Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, te Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Interaktivna grafika Broj videoprijenosa sjednica odbora u 10. sazivu Sabora prikazuje kojih 11 daljnjih odbora je imalo jednoznamenkasti broj sjednica s prijenosima za građanke i građane, odnosno jednoznamenkasti udio u postocima sjednica s videoprijenosom u odnosu na ukupan broj održanih sjednica, te na kraju i kratak pregled broja ostalih događanja u Saboru poput, primjerice, okruglih stolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo