GONG: / Ništa od glasanja o EU, ako niste kod kuće!

Nešto se mora promijeniti u zakonodavstvu ili će veliki broj građana 'izvisiti' kod glasanja na referendumu oko ulaska Hrvatske u EU, upozorava udruga GONG.

21.12.2011.
14:47
VOYO logo

Ivo Josipović Predsjednik no, kako će to uistinu izgledati u praksi, već je pokazalo Ministarstvo uprave svojim zbunjujućim i pravno upitnim uputama i odgovorima, priopćava udruga GONG koja se raspitivala o tehnikalijama vezanim za glasanje na referendumu o ulasku Hrvatske u EU.

"Povodom Vašeg upita o proceduri za izlazak na referendum izvan mjesta prebivališta, izvješćujemo Vas da Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave ne propisuje mogućnost glasovanja izvan mjesta prebivališta, primjerice u drugom gradu ili općini u Republici Hrvatskoj", odgovara GONG-u državni tajnik Ministarstva uprave Pavao Matičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga upozorava da će zbog ovoga brojni hrvatski građani - npr. studenti, poslovni ljudi, osobe koje kraće borave u inozemstvu - ostati uskraćeni za pravo glasa na referendumu.

"Također (Zakon o referendumu op.a.) ne predviđa prethodnu registraciju birača u inozemstvu, što je za neke birače koji borave u inozemstvu i uvjet ostvarivanja biračkog prava. S druge strane, Zakon o popisima birača, koji predviđa glasanje izvan mjesta prebivališta, nije izričito naznačio da se primjenjuje i za referendum", upozoravaju GONG-ovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo može, malo ne može

Iz toga proizlazi da će građani s prebivalištem u Hrvatskoj moći glasati ako idu na put u inozemstvo, ako se prethodno registriraju, iako ni to nije predviđeno Zakonom o referendumu, ali i da se građani s prebivalištem u inozemstvu (tzv. dijaspora), neće prethodno registrirati.

Ministarstvo uprave je napravilo uputu za registraciju birača, ali što se GONG-a tiče, i dalje je neizvjesno hoće li se u potpunosti preuzeti podaci o prethodnoj registraciji birača provedenoj za parlamentarne izbore i primijeniti za glasanje na referendumu. Naravno, ni takva procedura nije predviđena Zakonom o referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nelogično im je i što se Ministarstvo uprave u jednoj situaciji poziva na rješenja iz Zakona o popisima birača za referendum, a u drugoj tvrdi da se ne primjenjuju jer ih Zakon o referendumu ne predviđa.

"Ovakva tumačenja propisa diskriminiraju hrvatske građane i neopravdano im uskraćuju pravo glasa na referendumu. Odgovornost za takvu situaciju ne snose samo institucije koje daju takva mišljenja (Ministarstvo uprave), već i Hrvatski sabor koji treba hitno izmijeniti zakonski okvir za provedbu referenduma kako bi omogućio građanima ostvarivanje u Ustavu utemeljenog prava glasa", zaključuju u GONG-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo