UOBIČAJENA PRAKSA / Gomila slučajeva čeka, a sudovi na odmoru do rujna: 'To je praktično'

Ako čekate sudski poziv - u kolovozu možete odahnuti, jer na gotovo svim sudovima rješavaju samo hitne slučajeve. Unatoč gomilama neriješenih predmeta, redovne rasprave zakazane su tek za rujan

8.8.2018.
18:58
VOYO logo

Na svim hrvatskim sudovima slična slika. Hodnici baš kao i sudnice uglavnom prazni, jer kolovoz je, tradicionalno, mjesec u kojem rasprava gotovo nema.

"To je praktično i uobičajeno, i stranke u to vrijeme koriste godišnje odmore pa i svjedoci koji su neophodni da bi se postupci mogli provesti. Iz tih praktičkih razloga velik broj sudaca u ovom periodu koriste godišnje odmore", kaže glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na godišnjem su i odvjetnici. Branko Šerić posljednju raspravu imao je 30. srpnja, iduća je zakazana za 30. kolovoza. Pravilo je, kaže, da postupci zbog odmora ne smiju patiti.

"Ako je zaključena rasprava, onda je obaveza sucima ili odvjetnicima riješiti te obaveze prije godišnjih odmora - napisati presudu, napisati žalbu da zbog godišnjeg nema dodatnog zastoja u procesuiranju", komentira odvjetnik Branko Šerić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako rade smanjenim intezitetom, na sudu nema kolektivnog godišnjeg odmora. Rješavaju se hitni postupci, a suci istrage rade 24 sata na dan. No, problem hrvatskog pravosuđa su gomile godinama neriješenih slučajeva. 

"Što se tiče opravdanih kritika na niz predmeta koji se rješavaju izvan razumnog roka, naravno da mi poduzimamo dodatne mjere, no one nemaju veze s godišnjim rasporedom odmora. Sad smo se usmjerili na najstarije predmete i samo u prošloj godini predmete starije od 10 godina smo smanjili za 25 posto", kaže Kristijan Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ljetnog laganog ritma, u rujnu sve sudove očekuje prava gužva.

"Uvijek bude gužva jer se nastoji nadoknadit taj mjesec dana nezakazivanja, bez ročišta, bez rasprava koliko je god to moguće", dodaje Šerić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u vrućoj sudskoj jeseni na optuženičkim će se klupama ponovno naći i poznata imena poput zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bivšeg premijera Ive Sanadera i nekadašnje sisačke županice Marine Lovrić Merzel.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo