GODINAMA NAS VARAJU / Kad vam stomatolog naplati besplatnu uslugu, ovo vam je činiti

Resorno ministarstvo godinama je zatvaralo oči pred činjenicom da mnogi stomatolozi, koji imaju ugovor s HZZO-om, naplaćuju usluge koje se ne naplaćuju, najčešće plombiranje zuba.

11.4.2015.
8:08
VOYO logo

Svaki građanin kojemu je privatni ugovorni liječnik (stomatolog), koji ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, naplatio uslugu, recimo, plombiranja zuba, ima pravo otići u najbližu ispostavu HZZO-a i tražiti da mu se refundiraju troškovi plombiranja tog zuba ili neke druge stomatološke usluge.

HZZO će u potpunosti refundirati taj trošak pacijentu i dalje će se naplatiti od stomatologa koji je naplatio uslugu, a to nije smio napraviti. Ujedno, takvom će stomatologu izdati opomenu, a ako ugovorni stomatolog ponovno naplati nekom pacijentu uslugu, po hitnom će postupku HZZO s njim raskinuti ugovor - kazao je dr. Siniša Varga, ministar zdravlja za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Dragomir Petrica, koji je prije dvije godine i pokrenuo diskusiju o ovoj temi: smiju li ili ne smiju ugovorni stomatolozi naplaćivati pacijentima svoje usluge, iako od HZZO-a dobivaju glavarinu, smatra da su se pred ovim problemom godinama zatvarale oči.

"Nadam se da će ova izjava ministra dr. Varge, donijeti promjene, pa pacijenti odlaskom ugovornom stomatologu ili ginekologu više neće morati, nakon, recimo, plombiranja zuba ili tzv. Papa-testa vaditi novčanik i plaćati napravljenu uslugu", rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Varga uputio je pacijente da račune za plaćene usluge odnesu u HZZO kako bi ostvarili povrat novca.

"Neka građani slobodno, uz predočenje računa ugovornog stomatologa, koji im je taj račun izdao i naplatio nakon obavljene usluge, a to nije smio učiniti, neka kažu u HZZO-u da sam ja rekao da im novac moraju refundirati" rekao je dr. Siniša Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo