Nakon punih 555 dana / Glogoški proglasio kraj prosvjeda u Savskoj: 'Šator je postao institucija, borit ćemo se za ustavni zakon'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Šator u kojem su boravili nezadovoljni branitelji bit će demontiran u idućih par dana, a postoji ideja da ga se iz simboličkih razloga pohrani u Vukovaru

26.4.2016.
12:13
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon punih 555 dana danas je završio prosvjed branitelja u Savskoj ispred Ministarstva branitelja.

Točno u podne javnosti su se obratila trojica vođa prosvjeda, ĐuroGlogoški, Josip Klemm i Dražimir Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjećate se svi zašto je počeo prosvjed, 20 godina se urušavaju vrijednosti, ali ovo u posljednje četiri godine je bilo strogo fokusirano na uništavanje istine o Domovinskom ratu kojeg se pokušavalo prikazati kao građanski. Vidjeli ste snimke i čuli kakav je bio stav institucija u to vrijeme prema hrvatskim braniteljima. Tražili smo smjenu ministra, zamjenice ministra i pomoćnika ministra. Prioritet su im bili oni koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Hrvatsku, a ne hrvatski branitelji", kazao je Glogoški.

"Šator je postao institucija, razgovarali smo sa svakim koji je došao ovdje, jer svi su znali da mogu razgovarati s nama. Nećemo govoriti o tome što su sve mnogi činili kako bi obezvrijedili branitelje i njihove obitelji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mnoge naše zahtjeve nije bilo razumijevanja, zato jer mnogima nije drago sto danas imamo Hrvatsku. Rekli su da ćemo otići čim se smijeni vlast, ali vidite da nismo otišli nego smo i dalje tražili. Vidjeli ste da se danas događa to da svi koji dođu prvo u šator, primi ih se potom i u Ministarstvo bez problema", nastavio je.

Glogoški je istakuo kako je prvi njihov uvjet ispunjen tako što u Ministarstvu više nije Predrag Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Troje ljudi koji nisu radili na svojim dužnostima četiri godine sada više nisu tu. To je bio nas prvi uvjet", kazao je.

"Vidljivi su pokazatelji da se krenulo u izradu Zakona o pravima branitelja. Nema više prebacivanja na druga ministarstva, to je drugi uvjet. Nažalost, vidjeli ste da mnogi danas ne žele da se u Hrvatskoj donese ustavni zakon. Morat ćemo si dati još mnogo truda oko toga", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas su hrvatski branitelji donijeli odluku zbog svega toga da se zaključuje prosvjed na Trgu Nevenke Topalusic. Danas smo opet uključeni u društvo, a zašto nas je netko htio isključiti iz društva, ostaje na povjesničarima da izučavaju", zaključio je Glogoški. 

Glavni razlog za ovu odluku je bio sastanak koji su branitelji održali s ministrom Tomom Medvedom i povjerenje u novu vlast da će se riješiti nagomilani problem u braniteljskoj populaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šator u kojem su boravili nezadovoljni branitelji bit će demontiran u idućih nekoliko dana, a postoji ideja da ga se iz simboličkih razloga pohrani u Vukovaru.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo