vatra poharala šibensko područje / Na snazi je ekstremna opasnost od šumskih požara: Izgorjelo je 3300 hektara površine, proglasit će se elementarna nepogoda?

Image
Foto: Copernicus

Prema sinoćnjim informacijama, izgorjelo je 20-ak kuća: 10-ak u Raslini i 10-ak u Zatonu, a jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen

14.7.2022.
7:09
Copernicus
VOYO logo
  • Veliki požar izbio je u srijedu u šibenskom zaleđu, vatra se proširila na mjesta Zaton i Raslina
  • Stanovnici Zatona i Raslina evakuirani, neki i brodovima, a tijekom večeri dio se vratio
  • Požar je uništio 20-ak kuća i više automobila
  • Požar je pod kontrolom, rekao glavni vatrogasni zapovjednik
Image
I DALJE GORI /

Zastrašujući prizori s požarišta na šibenskom području: Pogledajte što je vatrena buktinja ostavila iza sebe

Image
I DALJE GORI /

Zastrašujući prizori s požarišta na šibenskom području: Pogledajte što je vatrena buktinja ostavila iza sebe

Tijek događaja:

Trut: 'Izgorjelo 3300 hektara površine'

15.34 - Na požarištu u Šibensko-kninskoj županiji nema nekontrolirane vatre, a po sadašnjim procjenama, izgorjelo je 3300 hektara površine, izjavio je u četvrtak u Raslini ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više je od deset izgorenih i nagorenih objekata", rekao je Trut, dodajući da je u tijeku očevid nakon kojeg će biti poznat točan broj oštećene imovine.

"Na terenu je oko 330 vatrogasaca koji i dalje dežuraju s obzirom da je prognoza da bi se u popodnevnim satima mogao podizati vjetar koji može podići vatru. U zraku je i jedan kanader koji, čim uoči nešto, baca vodu", rekao je Trut. Operativni stožer održat će u 17 sati sastanak na kojem će razmotriti plan za ovu noć, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proglašenje elementarne nepogode?

15.20 - Šibensko-kninski župan Marko Jelić izvijestio je da će pokrenuti inicijativu da se proglasi stanje velike nesreće. "Nakon toga ćemo krenuti u proglašenje elementarne nepogode, ali nakon što se završi ova cijela procedura i privede kraju ovaj događaj", rekao je Jelić za Hinu. U županijskom proračunu rebalansom će se osigurati dodatna financijska sredstva za pomoć stanovnicima čiji su objekti stradali, dodao je župan.

Velika nesreća u Zakonu o sustavu civilne zaštite opisana je kao događaj prouzročen iznenadnim djelovanjem prirodnih sila, tehničko-tehnoloških ili drugih čimbenika s posljedicom ugrožavanja zdravlja i života građana, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša čije se posljedice ne mogu sanirati samo djelovanjem žurnih službi na području na kojem je nesreća nastala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: 'Bili smo spremni'

14.37 - Nakon završene sjednice Vlade novinarima se obratio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te je istaknuo kako su spremno dočekali protupožarnu sezonu.

"Glavna promjena koja se događa i koja će se događati je vezana za klimatske promjene. O tome se sve više piše, što je dobro", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE.

'Slavim svoj novi rođendan'

13.02 - Miris paljevine osjeća se od Zatona, Rasline pa preko vodičke obilaznice nakon velikog požara s kojim su se vatrogasci i mještani borili od jučer popodne do ranih jutarnji sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpotresnije slike dolaze iz Rasline gdje je pravo čudo da se vatra zaustavila doslovce na kućnim pragovima.

Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.45 - S obzirom na sve izraženije vrućine i činjenicu da se dugotrajna suša nastavlja, Europski informacijski sustav za šumske požare ističe za danas ekstremnu opasnost od šumskih požara u Hrvatskoj. Na karti je označen i požar u Zatonu.

Image
Foto: Copernicus

Europski informacijski sustav za šumske požare

Najkritičnije na području obilaznice

10.53 - Ivica Begić zapovjednik JVP Vodice rekao je kako je noćas najkritičnije bilo na području poviše vodičke zaobilaznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sreću uspjeli smo obraniti od požara to područje tako da se vatra nije širila prema Vodicama. Trenutno na par lokacija ima aktivnih požara koje pored vatrogasaca sa zemlje gase kanaderi. Iza nas je besana noć, umorni smo, ali srećom imamo kolege iz unutrašnjosti koji su nam došli pomoći, jer će trebati cijeli dan dežurati oko požarišta", rekao je Begić za Info Vodice.

Otvorena vodička obilaznica

10.33 - Vodička obilaznica puštena je za sav promet, javila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premoreni vatrogasci

09.58 - Preko 200 vatrogasaca jučer i noćas borili su se s vatrenom stihijom u Zatonu kraj Šibenika. Strašne scene požara koje su se proširile čitavom regijom šokirale su građane, a na požarište je jučer stigao i premijer Andrej Plenković.

Borba hrabrih vatrogasaca trajala je čitavu noć, a na Facebook stranici Vatrogasci 193 objavljene su fotografije premorenih gasitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gašenju sudjeluje više od 300 vatrogasaca

9.32 - Situacija je danas mirnija, nema više nekontroliranog širenja požara u čijem gašenju sudjeluje više od 300 vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije i još šest županija (Splitsko – dalmatinske županije, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke, Zadarske i Zagrebačke županije) te više od 50 pripadnika PP NOS OSRH, podaci su Nacionalnog stožera sa stanjem u 8,30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na gašenje požara u jutarnjim satima upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora. Na terenu su cijelo vrijeme policijski službenici i djelatnici civilne zaštite, a veliku pomoć pružili su i sami građani.

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procijenjenoj površini oko 3000 hektara između Vodica, Zatona i Rasline. Prema trenutno dostupnim informacijama izgorjelo je više objekata na području Rasline i Zatona. Točan broj izgorjelih objekata bit će poznat nakon obilaska terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog požara isključen je 10 kV dalekovod "Zaton 1" i dalekovod "Zaton - Bilice" koji je ponovo stavljen u pogon u 05,49 sati. Za sav promet zatvorene su vodička obilaznica (DC8), državna cesta DC27 od raskrižja s Jadranskom magistralom (DC8) do mjesta Gaćelezi, županijska cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086). Promet od Šibenskog mosta do Vodičke obilaznice bio je u prekidu od 23,30 do 5,50 sati.

Operativni centar civilne zaštite je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (ERCC) aktivirao Copernicus sustav koji omogućava satelitski prikaz realnog stanja situacije na terenu, a radi brzog satelitskog mapiranja požarišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: 'Nešto slično smo proživjeli 2017.'

9.20 - “Puno je bolje nego što je bilo jučer, naravno, situacija je takva da nema nekih velikih fronti, koje su jučer prijetile da će se proširiti prema Vodicama. Dakle, jednim velikim angažmanom svih žurnih službi, prvenstveno vatrogasaca plus pripadnika Oružanih snaga, policajaca koji su održavali promet i požarište, drugih žurnih službi se uspjelo do jutros staviti požar pod kontrolu. Naravno da je pomoglo i to što se vjetar nije pojačavao i sada su kanaderi tu, natopljavaju teren kako bi se spriječilo širenje koje možemo očekivati, odnosno pojačavanje vjetra negdje oko podne”, rekao je Božinović za N1.

“Živimo u vremenima koja su klimatski bitno drugačija, klima se definitivno promijenila, u ovom trenutku su požari diljem Mediterana, gori i središte Portugala i Španjolska i jugozapadna Francuska, to je sve posljedica ostavštine i onoga čemu je i čovjek bitno pridonio”, rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE.

Obitelj od požara spasio kanader

8.40 Nevjerojatna snimka iz Zatona: Obitelj od požara u zadnji čas spasio kanader! "Bježite! Bježi! Eto nas. Bježi. Ostavi to i bježi", čuje se panični glas na snimci. "Polivaj okolo, polivaj." A onda ih je spasio kanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE.

Kanaderi su jučer bili u akciji

8.30 Požar na šibenskom područuju je lokaliziran, a pogledjte jučerašnju snimku kanadera u akciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: Bolja situacija, nema velikih vatrenih fronti

8.25 Situacija na požarištu u Zatonu i Raslini na šibenskom području je bolja, objavio je u četvrtak ujutro ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Jutro u Zatonu i Raslini. Bolja situacija, nema velikih vatrenih fronti i nekontroliranog širenja prema Vodicama. Vremenski uvjeti povoljniji", napisao je Božinović na Twitteru. Na cijelom području je prema ranijim informacijama oko 300 vatrogasaca, a na području Zatona i Rasline je 25 vozila, sedamdesetak vatrogasaca i 25 pripadnika Oružanih snaga.

Požar je pod kontrolom

8.10 Situacija je pod kontrolom, kazao je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije. Daleko je još trenutak kada će se moći reči da je požar lokaliziran, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pazite, požar je obuhvatio 3300 hektara, to je ogromno područje. Na području prema Vodicama je puno borove šume i da je vatra zahvatila to područje, požar bi stigao i do Tribunja", rekao je Dukić.

Požar je u dva ujutro stavljen pod kontrolu

Kod Zatona više nema nekontroliranog širenja požara, izvijestila je u četvrtak ujutro Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) po čijim su podacima od šest sati u gašenje uključena dva Canadaira.  Tijekom cijele noći više od 300 vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom kod Zatona i Rasline, objavila je u 7,30 sati vatrogasna zajednica na internetskim stranicama.

Vatrogasci su uspjeli požar noćas oko 2 sata staviti jednim dijelom pod kontrolu te jutros nema nekontroliranog širenja vatre i velikih fronti, a požar je, navode okružen sa svih strana. "Od 6 sati su uključena i dva Canadaira. Noćas je bilo angažirano 350 vatrogasaca, 50 vojnika, 54 policajca te brojni građani. Iz unutrašnjosti je došlo 118 vatrogasaca sa 40 vatrogasaca“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Sinoć ozlijeđeni vatrogasac je dobro, kaže Tucaković. Propao je u bunar nakon čega je medicinski obrađen. "Bilo je uganuća noge, bilo je i udisanja dima tijekom jučerašnjeg dana i noći kod vatrogasaca, ali svi su dobro", rekao je.

'Nije bilo naredbe o evakuaciji'.

Dodao je da su izvanredne dislokacije angažirane iz Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke županije i Zadarske županije, a u dolasku je i Koprivničko-križevačka županija.

"Noćas nije bilo naredbe o evakuaciji, stanovnici su branili svoje kuće i hvala im svima. Nastale su velike materijalne štete na kućama i maslinicima, ali srećom bez ozlijeđenih. Procjena je da je opožareno oko 3000 hektara", dodao je Tucaković.

Vatrogasci s ostalim snagama do daljnjeg ostaju na požarištu.

Borba trajala cijelu noć

Prema sinoćnjim informacijama, izgorjelo je 20-ak kuća; 10-ak u Raslini i 10-ak u Zatonu u noći na četvrtak, a vatrogasci su obrađivali rubni dio požarišta uz objekte u mjestima Raslina i Zaton, rekao je zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika.

Miroslav Bilušić je za Hrvatski radio kazao da vatrogasci "obrađuju rubni dio požara koji se nalazi uz objekte, znači i dalje su raspoređeni uz objekte u mjestima Raslina i Zaton i to nas čeka cijelu noć."

"Linija koja je i dalje aktivna je vodička strana, a drugi dio požara je djelomično saniran", dodao je, opisujući situaciju tijekom noći. Na cijelom području, kako je rekao, je oko 300 vatrogasaca, a na području Zatona i Rasline je 25 vozila, sedamdesetak vatrogasaca i 25 pripadnika Oružanih snaga.

Promet zatvoren

Promet je na tom području djelomično zatvoren. Prekinut je na Jadranskoj magistrali od Šibenskog mosta do izlaza iz Vodica a alternativni pravci su autocesta A-1 ili cesta D-56 preko Skradina. Zatvorene su i županijske ceste Vodice-Gaćelezi i Šibenski most-Zaton-Raslina.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo