SVE SPREMNO ZA IZBORE / Glavni tajnik SDP-a: 'Jedino rješenje situacije bila bi ostavka Oreškovića koji nema interesa za naše građane'

Glavni tajnik SDP-a, Igor Dragovan, gostovao je u RTL Direktu, te rekao kako bi jedino rješenje cijele situacije bila ostavka premijera. Tvrdi - za vrijeme ove vlasti donijele su se samo odluke koje se tiču političara, a ne građana

2.6.2016.
22:32
VOYO logo

Premijer Tihomir Orešković, poput jednog svog prethodnika, nije krenuo preko granice. Barem ne još. Naime već su krenule medijske spekulacije kako premijer za sutra priprema dramatičan govor naciji u kojemu će spomenuti i mogućnost svoje ostavke.

Image
novi politički potres /

Hoće li premijer Tihomir Orešković podnijeti ostavku? Evo o čemu se špekulira!

Image
novi politički potres /

Hoće li premijer Tihomir Orešković podnijeti ostavku? Evo o čemu se špekulira!

Gost Direkta je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li možda Vi ikakve informacije gdje je i zašto je danas nestao premijer, obzirom da ni u Vladi ni u Mostu ni u HDZ-u nemaju pojma, možda se vama u SDP-u javio?

Sigurno se nije nama javio, ali gledajući prilog, mislim da bi jedino rješenje izlaska iz ove situacije bila njegova ostavka. Riješilo bi se puno toga. Prije svega, novi izbori i vraćanje mandata građanima. U ovih nekoliko mjeseci niti postoje reforme niti vizija, a ni interes premijera za građane Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi li to bio manevar da se izbjegne glasanje u Saboru za opoziv Karamarka?

Ono, što se događa ovih dana u Saboru, je da se koliko-toliko pokrpa vladajuća koalicija koja ne postoji. Koliko se građani sjećaju, gotovo četiri tjedna nisu mogli organizirati glasanje u hrvatskom parlamentu. Nikakve odluke, barem one koje se tiču građana, se nisu donijele, već samo one koje se tiču njih samih. Danas je premijer otišao, nije održana sjednica Vlade. Vladu možemo nazvati telefonskom ili na bonove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme ove vlasti donijele su se samo odluke koje se tiču političara, a ne građana Igor Dragovan

Ali vi ste danas očito otvorili vrata i sklopili pakt s s HDZ-om o izboru ustavnih sudaca i navodno je odabrano svih 10 ustavnih sudaca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postoji niakkav pakt niti dogovor. Izbori se mogu održati sa ili bez Ustavnog suda, to uopće nije problem. Ako ste steknu uvjeti, a bojim se da će se brzo steći. Drugo, odgovornost parlamentarne većine, ako postoji, je da rješava probleme. Do sada nisu pokazali da mogu rješavati probleme. Ako dođu s razumnim prijedlogom, mi smo kao SDP i kad smo na vlasti i kad smo u opoziciji, bili apsolutno konstruktivni, a ne destruktivni. Za razliku od HDZ-a koji nije želio ići u priču dogovora i da Ustavni sud kao takav funkcionira.

Je li postignut dogovor oko izbora ustavnih sudaca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra će biti sjednica Odbora za Ustav i nakon toga će sve biti poznato.

Pristat ćete na sve kandidate koji su bili navodno bili sporni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra će biti Odbor za Ustav i građani će vidjeti što se događa.

Prema onome što su mediji izbrojali, imate 75 ruku za rušenje prvog potpredsjednika Vlade? Fali vam još dvije, kakve su vaše informacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je potvrdio da u koalicijskoj Vladi ne zna i ne može funkcionirati Igor Dragovan

SDP s partnerima je uputio zahtjev u parlament. Mi smo i prije znali da ta Vlada ne funkcionira i da parlamentarna većina ne postoji. Vrlo je jasno da je netko imao političku odgovornost, vrlo utjecajnog člana Vlade, a prije toga predsjednika stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se rezultati ankete nastave, vama bi vlast mogla pasti u truke, a vi ni orali ni kopali.

Mislim da je mandat Zorana Milanovića pokazao rezultate. Imamo gotovo 16 mjeseci rasta industrijske proizvodnje, tu je i šesti kvartal rasta BDP-a. Rezultati tog rada se sada vide. Nije da se ništa nije radilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali anketa pokazuje da biste bili u prilici složiti Vladu. Ne biste mogli sami, morali biste s Mostom ili Živim zidom. Za koga biste se radije odlučili?

Kada izbori budu, kako će izgledati Vlada - odlučit će građani. Ono, što je definitivno, je da SDP zna funkcionirati sa svojim partnerima u koalicijskoj Vladi. HDZ je potvrdio da u koalicijskoj Vladi ne zna i ne može funkcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most ili Živi zid?

Vidjet ćemo nakon izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo